V Európe sa novým koronavírusom nakazilo viac než 1,5 milióna ľudí

Počet ľudí nakazených koronavírusom v Európe presiahol 1,5 milióna. Ide o polovicu zo všetkých prípadov na svete, ako vyplýva zo sobotňajších údajov agentúry AFP vychádzajúcej z oficiálnych údajov jednotlivých štátov a platnej k 10.50 h SELČ.

02.05.2020 08:00 , aktualizované: 21:57
koronavírus, Filipíny Foto: ,
Zdravotníka dezinfikujú v špeciálnom stane vo filipínskej Manile.
debata (121)

21:57 Počet ľudí, ktorí zomreli na koronavírusovú infekciu vo Francúzsku, vzrástol v sobotu o 166 na 24.760. Je to najnižší denný nárast od 22. marca, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na úrad verejného zdravotníctva. Deň predtým podľahlo chorobe COVID-19 218 ľudí. Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) sa znížil o 51 na 3827. Tento ukazovateľ klesá 24. deň po sebe. Vrchol 7200 pacientov na oddeleniach JIS zaznamenali vo Francúzsku 9. apríla.

21:25 Turecko zrušilo obchodné obmedzenia uvalené v dôsledku pandémie nového koronavírusu na vývoz niektorých zdravotníckych pomôcok do západných krajín, kde ich je nedostatok. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP. Ministerstvo obchodu podľa vyhlášky uverejnenej v úradnom vestníku zrušilo obmedzenia predaja respirátorov, intubačných kanýl a dezinfekčných prostriedkov, ako sú etanol či peroxid vodíka. Doteraz boli dodávky takýchto tovarov buď zakázané, alebo museli získať povolenie tureckej vlády, ktorá ich udeľovala veľmi málo.

20:51 Vedci vo Francúzsku zistili infekciu koronavírusom u mačky, ktorá žila v aglomerácii Paríža s osobou trpiacou ochorením COVID-19. Zviera malo problémy s dýchaním a trávením, informovali v sobotu francúzske médiá. Ide o prvý takýto prípad vo Francúzsku. Veterinárna škola v Alforte (ENVA) neďaleko Paríža oznámila, že na prítomnosť nového vírusu SARS-CoV-2 bolo testovaných približne desať zvierat.

19:10 Taliansko zaznamenalo ďalších 474 úmrtí na nákazu koronavírusom SARS-CoV-2. Podľa úradu civilnej ochrany ide o najvyšší nárast počtu obetí epidémie od 21. apríla, informovala agentúra AFP. Celkovo si epidémia choroby COVID-19 od svojho vypuknutia v Taliansku vyžiadala životy 28 710 ľudí. Vyšší počet obetí ako Taliansko majú v celosvetovom meradle len Spojené štáty.

18:14 Počet úmrtí na nový koronavírus v Británii sa za posledných 24 hodín zvýšil o 621 – na celkových 28 131, oznámila v sobotu britská vláda. Súčasne informovala, že pozitívny výsledok testu na chorobu COVID-19 malo v krajine doteraz 182 260 ľudí, a to vrátane 4 806 nových prípadov, ktoré pribudli do bilancie od piatku. Vláda tiež konštatovala, že klesol počet ľudí, ktorých zdravotný stav si v dôsledku nákazy novým koronavírusom vyžaduje hospitalizáciu. S touto diagnózou sa v britských nemocniciach teraz lieči 14 695 osôb.

16:37 Syn britského premiéra Borisa Johnsona a jeho snúbenice Carrie Symondsovej dostal meno Wilfred Lawrie Nicholas Johnson. Symondsová to oznámila v sobotu na Instagrame, uviedla televízia Sky News. Prvé dve mená dostal chlapček po starých otcoch Johnsona, resp. Symondsovej. Meno Nicholas rodičia vybrali na počesť dvoch lekárov, doktorov Nicka Pricea a Nicka Harta, ktorí liečili premiéra, keď v apríli bojoval s nákazu koronavírusom na jednotke intenzívnej starostlivosti.

16:25 Nemecká spolková krajina Sasko-Anhaltsko zmierni od pondelka obmedzenia regulujúce sociálne kontakty, ktoré sú v platnosti už šesť týždňov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na sobotňajšie rozhodnutie krajinskej vlády. Od pondelka sa tak bude môcť na verejnosti spoločne zdržiavať päť osôb, ktoré pritom nemusia žiť v spoločnej domácnosti. Od 23. marca bolo povolené stretávať sa na verejnosti najviac s jednou osobou. Začiatkom budúceho týždňa sa v Sasku-Anhaltsku otvoria aj všetky obchody nezávisle od veľkosti predajnej plochy, ako aj kaderníctva, masážne, kozmetické či nechtové štúdiá a autoškoly, napísal denník Die Welt. Povolené budú aj bezkontaktné športy, ako napríklad tenis, ľahká atletika či jazdenie na koni.

15:43 Španielsko zavádza od pondelka povinnosť nosiť v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy ochranné rúška, čím chce zamedziť ďalšej vlne nákazy novým koronavírusom, keďže v krajine sa postupne začínajú uvoľňovať niektoré obmedzenia zavedené z dôvodu pandémie SARS-CoV-2. Oznámil to v sobotu v prejave adresovanom národu španielsky premiér Pedro Sánchez, píše agentúra AFP.

Španielska vláda rozdistribuuje v krajine od pondelka šesť miliónov ochranných masiek a miestnym predstaviteľom poskytne ďalších sedem miliónov kusov. Nosenie rúšok zakrývajúcich ústa a nos na verejnosti v Španielsku síce nie je povinné, ale vláda to „veľmi odporúča“. Predseda vlády Sánchez vyzval obyvateľov krajiny, aby boli počas ďalšej fázy zmierňovania opatrení, ktorá sa začne v pondelok, zodpovední. Tisíce životov budú v ohrození, ak ľudia nebudú dodržiavať hygienu a sociálny odstup, varoval Sánchez.

15:37 Francúzska vláda v sobotu navrhla predĺžiť stav zdravotnej núdze v krajine až do 24. júla. Na brífingu v Paríži o tomto rozhodnutí, ktoré padlo v sobotu na mimoriadnom zasadnutí rady ministrov, informoval minister zdravotníctva Olivier Véran. Návrh vlády na predĺženie stavu zdravotnej núdze vyhláseného v súvislosti s epidémiou infekčnej choroby COVID-19 musí ešte schváliť parlament. Ako prvý sa ním bude na budúci pondelok zaoberať Senát a po ňom i Národné zhromaždenie, spresnil spravodajský portál RTL.

14:50 Európa je s celkovo 1 506 853 pot­vrdenými prípadmi nákazy a 140 260 úmrtiami kontinentom najviac zasiahnutým koronavírusovou chorobou COVID-19. Celosvetovo bolo podľa správy zaznamenaných 3 350 224 naka­zených a 238 334 úmrtí.

12:14 Akonáhle bude k dispozícii očkovacia látka voči novému koronavírusu, musí byť dostupná pre všetkých ľudí. Vyhlásila to v sobotu vo svojom pravidelnom týždňovom videopodcaste nemecká kancelárka Angela Merkelová, píše denník Die Welt. Ide o to, „ako vyvinieme očkovacie látky pre všetkých ľudí na svete a zabezpečíme lieky a dobré diagnostické možnosti“, povedala Merkelová pred medzinárodnou darcovskou videokonferenciou venovanou kríze nového koronavírusu, ktorá sa bude konať v pondelok 4. mája. Nemeckou je jednou z hostiteľských krajín tejto konferencie, ktorú sa uskutoční z iniciatívy Európskej komisie a jej cieľom je vyzbierať finančné prostriedky – okrem iného aj na vývoj očkovacej látky na nový koronavírus SARS-CoV-2.

11:46 Ďalších 5358 prípadov koronavírusovej infekcie zaznamenali v Moskve, čím celkový počet nakazených ľudí v ruskom hlavnom meste dosiahol 62 658. Podľa tlačovej agentúry TASS o tom v sobotu informovalo koronavírusové krízové centrum. Oproti 6,63 percentám z piatka činil aktuálny denný nárast prípadov nákazy v ruskej metropole 9,35 percenta, spresnil protikoronavírusový operačný štáb. Ďalších 807 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu bolo potvrdených vo federálnom subjekte Moskovská oblasť, kde je zaznamenaných dovedna 13 314 prípadov.

Na celom území Ruska podľa operačného štábu stúpol počet prípadov nákazy o 9 623 na dovedna 124 054, pri tempe rastu zvýšenom na 21,3 percenta. Rusko tak s touto s bilanciou obsadzuje momentálne siedmu priečku spomedzi krajín s najvyšším počtom prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

11:08 Obyvatelia Španielska si môžu od soboty po 49 dňoch vyjsť von zašportovať. Ulice tamojších miest tak od rána zaplnili bežci či cyklisti po tom, ako vláda začala postupne uvoľňovať obmedzenia spojené s pandémiou nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters. Dospelí obyvatelia krajiny tak môžu opustiť príbytky týždeň po tom, ako úrady povolili tráviť hodinu čas vonku denne deťom mladším ako 14 rokov. Španielsko bolo totiž jedinou krajinou v Európe, ktorá zakázala deťom vychádzať von. Aby sa zabránilo hromadnému výskytu ľudí na verejných priestranstvách, španielska zaviedla vláda systém, na základe ktorého môžu v stanovených časoch vychádzať von len určité vekové skupiny obyvateľstva.

10:33 Singapur začne v najbližších týždňoch postupne uvoľňovať niektoré z opatrení, ktoré boli v krajine zavedené v rámci boja proti novému koronavírusu pred približne dvoma mesiacmi. Informovali o tom v sobotu tamojší predstavitelia, píše agentúra Reuters. Od 12. mája budú môcť otvoriť vybrané prevádzky, ako napríklad domáce podniky, práčovne, holičstvá či obchody s krmivom pre zvieratá. Od 19. mája nastúpia do škôl v menších skupinkách prví žiaci.

10:05 Na nákazu novým druhom koronavírusu zomrelo v Maďarsku za uplynulých 24 hodín ďalších 12 ľudí, jeden z nich mal iba 33 rokov. Informoval o tom v sobotu na stránke koronavirus.gov.hu krízový štáb, podľa ktorého ide doposiaľ o najmladšiu obeť ochorenia COVID-19 v krajine. Mladý muž trpel zápalom pankreasu a pečene. Okrem neho medzi doterajšími 335 obeťami pandémie koronavírusu boli 37-ročná žena s extrémnou nadváhou a 38-ročný muž s problémami slinivky brušnej i pečene. Drvivá väčšina ďalších zosnulých boli pacienti vo veku nad 60 rokov.

Aktuálny počet potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Maďarsku stúpol na 2942. Hospita­lizovaných je 1008 nakazených, z ktorých 52 je napojených na pľúcnu ventiláciu. Z nemocníc prepustili 625 vyliečených ľu­dí.

9:45 Na Slovensku pribudli štyria nakazení a jedna obeť. V piatok otestovali 3698 ľudí. Viac sa dočítate tu.

8:48 Čína, kde sa pandémia nového druhu koronavírusu vlani v decembri začala, hlásila v noci na sobotu jeden nový prípad nákazy a žiadne úmrtie za posledných 24 hodín. Uviedla to tlačová agentúra AP. Krajina hlásila celkovo 82 875 potvrdených prípadov infekcie a 4633 úmrtí.

8:47 Obyvateľ opatrovateľského domova na predmestí St. Louis v americkom štáte Missouri je podľa dostupných informácií jedným z najstarších ľudí na svete, ktorí prežili ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom. V piatok to napísala tlačová agentúra AP. Rudi Heider mal vo štvrtok dva dôvody na oslavu – dosiahol vek 107 rokov a porazil ochorenie COVID-19. Príbuzní nemohli prísť do jeho izby v Dedine priateľstva v meste Chesterfield pri St. Louis, ale zhromaždili sa vonku pod jeho oknom.

8:45 Južná Kórea hlásila v sobotu šesť nových prípadov nákazy koronavírusom, celkový počet nakazených je tak v ázijskej krajine 10.780. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap. Nový denný počet infekcií je už štvrtý deň po sebe jednociferný, dodalo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC). Počet prípadov nákazy vrcholil 29. februára, keď ich zaznamenali 909.

8:39 Regulačný úrad Spojených štátov schválil v piatok antivírusový liek remdesivir, vyvinutý spoločnosťou Gilead, na núdzové použitie pre pacientov nakazených novým druhom koronavírusu. Oznámil to osobne prezident USA Donald Trump. Citovali ho tlačové agentúry AP a AFP. Ide o prvý liek, ktorý pomáha niektorým pacientom s ochorením COVID-19 vyliečiť sa rýchlejšie – je to míľnik v celosvetovom hľadaní účinných terapií na nový koronavírus spôsobujúci spomínané ochorenie, napísala agentúra AP. Predstavitelia amerického zdravotníctva uviedli, že dôkazy z pokusného testovania ukázali, že remdesivir pomohol rýchlejšie sa vyliečiť práve pacientom s vážnym priebehom ochorenia COVID-19.

8:05 V USA zomrelo za uplynulých 24 hodín 1 883 ľudí nakazených koronavírusom, čo je skoro o 200 menej, než predchádzajúci deň. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa v sobotu o 2:30 SELČ. Obetí COVID-19 je teraz v Spojených štátoch už vyše 64 700, čo je najviac na svete a dvakrát viac, než v Taliansku. Denná bilancia obetí v USA v posledných dňoch mierne klesala a je najnižšia od pondelka. Pozitívny test malo doposiaľ vyše 1,1 milióna ľudí. USA, ktoré majú približne 328 miliónov obyvateľov, sú v absolútnych číslach najzasiahnutejšou krajinou. Pri prepočte na množstvo obyvateľov s nákazou zomrelo viac ľudí v Belgicku, Španielsku, Taliansku, Británii a Francúzsku. „Dúfajme, že nakoniec neprekročíme hranicu 100 000 stratených životov, čo je však hrozivé číslo,“ uviedol prezident USA Donald Trump.

8:00 V Nemecku za posledný deň zomrelo 94 pacientov s koronavírusom, čo je výrazný pokles oproti piatkovej bilancii, keď bolo úmrtí 193. Pomalším tempom rástol aj počet novo potvrdených prípadov choroby covid-19, ktorých pribudlo 945, čo je najmenej za posledné týždne. Informoval o tom dnes Inštitút Roberta Kocha (RKI). V Nemecku, kde žije 83 miliónov obyvateľov, sa doteraz podľa RKI nakazilo 161 703 ľudí, z ktorých 6 575 zomrelo. Za vyliečených inštitút považuje zhruba 129 000 ľudí. Za posledný deň sa štatistika zotavených zvýšila zhruba o 2 100 prípadov, takže uzdravených pribudlo dvakrát viac, než novo infikovaných.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

121 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus