Na hranici medzi Kóreami došlo k prestrelke, nebola však asi zámerná

Na prísne stráženej pozemnej hranici medzi Severnou a Južnou Kóreou došlo v nedeľu k prestrelke medzi vojakmi oboch krajín. Zranenia však nehlásili a podľa vyjadrenia juhokórejskej armády sa nezdá, že by výstrely zo strany Severnej Kórey boli zámerné, píše juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

03.05.2020 09:12
debata (7)

Zbor náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl spresnil, že vojaci z KĽDR najskôr niekoľkokrát vystrelili smerom na juhokórejské strážne stanovište. Juhokórejskí vojaci po vyslaní varovania vypálili dva odvetné výstrely.

Na juhokórejskej strane nedošlo k zraneniam. Či nejaké škody utrpela armáda Severnej Kórey, však známe nie je, poznamenáva Jonhap. Severokórejská strana sa totiž k incidentu nevyjadrila.

„Bolo dosť hmlisto a severokórejskí vojaci v tom čase (keď došlo k incidentu) vymieňajú stráže,“ poznamenal podľa Jonhapu dôstojník z juhokórejského zboru náčelníkov štábov s tým, že nebol zaznamenaný nijaký nezvyčajný pohyb v rámci severokórejských jednotiek.

Juhokórejskí predstavitelia však uviedli, že incident bol porušením bilaterálnej dohody týkajúcej sa ozbrojených síl, ktoré obe Kórey podpísali v septembri 2018, a vyzvali Severnú Kóreu, aby túto dohodu dodržiavala.

K udalosti došlo deň po tom, ako severokórejské médiá ukončili špekulácie o tom, že tamojší vodca Kim Čong-un je vážne chorý alebo že dokonca zomrel. Na verejnosti sa totiž neukázal 20 dní.

V sobotu však médiá v Pchjongjangu zverejnili fotografie, ktoré podľa nich zachytávajú usmievajúceho Kim Čong-una prvomájovom slávnostnom otvorení továrne neďaleko metropoly Pchjongjang.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea