Pretrhnutie hrádze vodnej nádrže v Uzbekistane si vyžiadalo najmenej dve obete

Uzbecké úrady v nedeľu začali vyšetrovať okolnosti, ktoré viedli k pretrhnutiu hrádze vodnej nádrže Sardoba na východe Uzbekistanu pri hraniciach s Kazachstanom, informovala agentúra AFP.

03.05.2020 14:20
debata (1)

Pretrhnutie hrádze, ku ktorému došlo v piatok, malo za následok evakuáciu najmenej 70-tisíc ľudí v danej oblasti. K rovnakému opatreniu museli prikročiť aj v pohraničnom regióne susedného Kazachstanu, kde bolo rozvodnenou riekou Syrdarja zaplavených viac ako 600 domov.

Podľa miestnych médií, citovaných v sobotu agentúrou DPA, došlo aj k obetiam – o život prišli najmenej dve osoby – súrodenci vo veku deväť a 14 rokov. Hospitalizovať museli približne 70 zranených, dodala AFP.

Uzbecká prokuratúra v nedeľu informovala, že sa začalo trestné konanie pre podozrenie z nedbanlivosti úradov a z porušenia predpisov.

Úrady v kazašskej oblasti južný Turkestan, kde pre pretrhnutie vodnej nádrže v Uzbekistane evakuovali viac ako 5 000 ľudí, kritizovali uzbecké úrady, že v sobotu neposkytli včasné informácie o stave protipovodňovej ochrany a ubezpečovali, že pohraničný región nie je ohrozený záplavami.

Vedenie turkestanského regiónu teraz odhaduje, že rieka Syrdarja, ktorej sa po pretrhnutí priehrady rozvodnila, spôsobila v Kazachstane škody na úrode v hodnote viac ako 400.000 dolárov, pričom poškodené sú najmä porasty bavlníka, ktoré je typickou plodinou v celom stredoázijskom regióne. Uhynulo aj 15 percent dobytka a zaplavených je 500 hektárov pastvín.

O situácii v sobotu rokovali aj prezidenti oboch štátov: Kasym-Žomart Tokajev a Šavkat Mirzijojev, ktorí sa dohodli na pomoci a spoločnom postupe pri odstraňovaní následkov nešťastia.

Výstavba vodnej nádrže Sardoba sa začala v roku 2010 pod dohľadom súčasného prezidenta Mirzijojeva, ktorý bol v tom čase predsedom vlády. Stavba bola dokončená v roku 2017.

Mirzijojev v piatok navštívil oblasť, kde sa odohrala mimoriadna udalosť a kde pred pretrhnutím priehrady panovalo nepriaznivé počasie so silným vetrom a výdatnými zrážkami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hrádza #Uzbekistan