USA vinia Čínu, že tajila informácie o víruse a skupovala rúška

Čína v januári potláčala informácie o závažnosti epidémie spôsobenej koronavírusom a o jeho nákazlivosti, aby si mohla vytvoriť zásoby zdravotníckeho materiálu potrebné pre boj proti nákaze. Podľa agentúry AP prišlo s takýmto obvinením americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti (DHS) v zatiaľ neuverejnenej správe vypracovanej minulý týždeň.

04.05.2020 06:00
debata (81)

Čína údajne na začiatku roka dramaticky posilnila dovoz tvárových rúšok a ďalších ochranných pomôcok.

Vo štvorstránkovom dokumente sa píše, že čínski činitelia „zámerne utajovali závažnosť“ zdravotníckej hrozby pred medzinárodným spoločenstvom. Peking vraj zároveň navýšil dovoz a obmedzil vývoz zdravotníckeho materiálu, pričom „popieral akékoľvek reštrikcie exportu a zahmlieval obchodné dáta a odkladal ich dodanie“.

„Čína podľa správy v januári zvýšila import chirurgických rúšok o 278 percent, chirurgických plášťov o 72 percent a chirurgických rukavíc o 32 percent,“ uviedol web Politico, ktorý sa k obsahu analýzy DHS tiež dostal. „V rovnakej dobe (Čína) zrazila globálny export množstva lekárskych výrobkov: chirurgické rukavice o 48 percent, pľúcne ventilátory o 45 percent, intubačné sady o 56 percent, teplomery o 53 percent a bavlnené tampóny o 58 percent,“ pokračuje článok.

Podľa DHS tieto výkyvy s 95-percentnou pravdepodobnosťou nie sú v medziach bežnej obchodnej praxe, pričom záver je taký, že Peking zatajoval dôležité informácie, aby mohol v zahraničí nakupovať kľúčové výrobky.

Americké ministerstvo nekomentovalo informácie o svojej správe, ktorá podľa AP nepodlieha utajeniu a nesie označenie „len pre oficiálne účely“.

Únik informácií do médií prišiel po množstve kritických výrokov zo strany predstaviteľov USA vrátane prezidenta Donalda Trumpa na adresu počínania Číny v súvislosti s pandémiou. Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo v nedeľu v televíznom rozhovore povedal, že Čína nesie zodpovednosť za rozšírenie koronavírusu a musí sa za to zodpovedať. Podľa kritikov Trumpovej administratívy podobné vyjadrenia predstavujú iba snahu odvrátiť pozornosť od neadekvátneho postupu amerických federálnych úradov v boji proti nákaze.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus