Vírus podľa Pompea pochádza z laboratória vo Wu-chane. Čína chce dôkazy

Čínska štátna televízia CCTV v pondelok zaútočila na ministra zahraničných vecí USA Mikea Pompea. Ten v nedeľu vyhlásil, že existuje "veľké množstvo" dôkazov o tom, že nový koronavírus pochádza z laboratória v čínskom meste Wu-chan, odkiaľ sa do sveta rozšírila súčasná pandémia infekčnej choroby COVID-19.

04.05.2020 16:12
debata (69)

Pompeo týmto svojím vyhlásením ešte viac vystupňoval napätie medzi oboma štátmi, konštatovala agentúra AFP. CCTV v pondelok označila tvrdenia amerického ministra za „choré a neurčité“. Americká spravodajská televízia CNN v pondelok citovala čínsky štátny denník Global Times, ktorý na uvedené výroky reagoval v úvodníku, keď napísal, že Pompeo, inak aj bývalý riaditeľ americkej tajnej služby CIA, „ohromil svet neopodstatnenými obvineniami“.

Denník pripomína Pompeove slová, že pre svoje tvrdenia o pôvode nového koronavírusu má dôkazy. Redakcia ho preto žiada, aby ich predložil svetu, ale „najmä americkej verejnosti, ktorú sa neustále snaží oklamať.“

„Pravda je taká, že Pompeo nemá žiadne dôkazy a počas nedeľného rozhovoru blafoval,“ tvrdí čínsky denník podľa CNN. Televízia požiadala o reakciu na Pompeove výroky aj čínske ministerstvo zahraničných vecí, nedostala však žiadnu odpoveď. Televízia poznamenala, že v Číne sú momentálne sviatky, ktoré potrvajú do utorka.

Biologický Černobyľ

Na Pompea, ale aj na bývalého stratéga Bieleho domu Steva Bannona zaútočili v pondelok aj dva ďalšie komentáre uverejnené v pondelok štátnym Ľudovým denníkom (Žen-min ž'-pao). Autori textov označili oboch politikov za „pár klamárskych klaunov“ a Bannona na dôvažok aj za „fosíliu žijúcu v studenej vojne“. Bannon totiž minulý týždeň uviedol, že Čína sa dopustila „biologického Černobyľu“ proti Amerike, a obhajoval aj teóriu, že vírus pochádza z virologického ústavu v čínskom meste Wu-chan.

Minulý týždeň čínska televízia CCTV opakovane označila Pompea za „nepriateľa celého ľudstva“ a obvinila ho zo „šírenia politického vírusu“ opakovaním tvrdení, že pandémia vznikla v laboratóriu. Vedci z celého sveta odsúdili konšpiračné teórie, podľa ktorých koronavírus spôsobujúci chorobu COVID-19 nemá prírodný pôvod. Vedci pritom poukazujú na štúdie, ktoré naznačujú, že vírus pochádza z voľne žijúcich živočíchov.

Čína čelí kritike doma aj v zahraničí v súvislosti so svojou reakciou na výskyt koronavírusu, najmä počas počiatočnej fázy epidémie na svojom území. Je obviňovaná aj z toho, že umlčala ľudí, ktorí hovorili o prepuknutí choroby v meste Wu-chan, a že zdržiavala informovanie verejnosti o závažnosti krízy.

Propagandistická vojna

Kritici však tvrdia, že Washington zintenzívnil obviňovanie Číny z globálneho rozšírenia koronavírusu, lebo doma čelí rastúcej kritike za spôsob, akým zvláda pandémiu na území USA. K dnešnému dňu totiž v USA zaznamenali viac ako 1,1 milióna pozitívne testovaných a najmenej 67.000 úmrtí súvisiacich s chorobou COVID-19.

Peking na túto situáciu podľa americkej spravodajskej televízie CNN reagoval vlastnou propagandou. Obvinil USA, že naň zvaľujú vinu za vlastné zlyhanie, a jednoznačne odsúdil obvinenia zo zámerného utajenia informácií o koronavíruse v počiatočných fázach epidémie v Číne. Minulý utorok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí priamo obvinil „amerických politikov“ zo šírenia lží o pandémii.

„Majú iba jeden cieľ: pokúsiť sa vyhnúť zodpovednosti za svoje vlastné epidemické, preventívne a kontrolné opatrenia a odviesť pozornosť verejnosti,“ uviedol. Čínska štátna spravodajská agentúra Sinchua minulý štvrtok zverejnila animované video s postavami podobnými tým zo stavebnice Lego, ktoré zosmiešňovali reakciu USA na túto pandémiu. Video malo na sociálnej sieti Twitter 1,9 milióna zhliadnutí.

Redakcia čínskeho v angličtine vychádzajúceho denníka Global Times v pondelok obvinila Biely dom z pokračovania v „bezprecedentnej propagandistickej vojne“, ako aj z toho, že Washington sa zároveň snaží brániť globálnemu úsiliu v boji proti pandémii COVID-19.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Mike Pompeo #Wu-chan #koronavírus