Kazašská princezná prišla o korunku

Donedávna sa o nej hovorilo ako o korunnej princeznej Kazachstanu. Jej otec, Nursultan Nazarbajev (79), od sovietskych čias vládol stradoázijskej krajine bohatej na ropu. Keď sa vlani v marci po takmer troch desaťročiach vzdal prezidentského kresla, neprepustil ho síce svojej najstaršej dcére Darige Nazarbajevovej (57), postaral sa ale o to, aby ako nová predsedníčka hornej komory parlamentu zostala prvá v nástupníckej línii.

04.05.2020 16:48
Nazarbajevova Tokajev 1
Prezident Kazachstanu Kasym-Žomart Tokajev a dcéra bývalej hlavy štátu Dariga Nazarbajevová, ktorú odvolal z čela senátu. FOTO: SITA/AP
debata (1)

Zložitá konštrukcia postupného odovzdávania moci sa ale zrazu rúca. Nový prezident Kasym-Žomart Tokajev, Nazarbajevovej predchodca na poste predsedu senátu, svoju nástupkyňu zbavil mandátu a na jej miesto včera dosadil lojálneho úradníka z prezidentskej kancelárie. Jedna z najbohatších žien Kazachstanu tak prišla o postavenie náhradníčky na post hlavy štátu. Podľa ústavy totiž v prípade rezignácie, zdravotnej nespôsobilosti či úmrtia prezidenta jeho právomoci automaticky preberá práve šéf hornej komory parlamentu.

Senátny post pre dcéru nebol jedinou poistkou zachovania moci, ktorú si Elbasy (doslova „hlava hláv", ako znie Nazarbajevov oficiálny titul vodcu národa), po opustení prezidentského paláca ponechal. Zostal aj šéfom vládnucej strany a predovšetkým predsedom mocnej bezpečnostnej rady štátu, v ktorej bol naďalej Tokajevovým nadriadeným.

Pandémia koronavírusu toto vyvážené rozloženie síl narušila. Tokajev v polovici marca vyhlásil v krajine mimoriadny stav. Ten mu dáva rozsiahle právomoci, okrem iného pod jeho priame riadenie prešla bezpečnostná rada štátu aj s jej predsedom.

Nazarbajevová do parlamentu nebola zvolená, dostala sa tam prostredníctvom jedného z mandátov, ktoré udeľuje prezident. Tokajev nevysvetlil, prečo sa jej zrazu rozhodol mandát odňať. Tým, že včera v senáte zdôrazňoval nevyhnutnosť v súčasnej zložitej situácii pandémie a prepadu cien ropy „zosúladiť kroky všetkých orgánov štátnej moci" však naznačil, že dcéra prvého prezidenta postupovala príliš svojvoľne. Noviny, rozhlasové a televízne stanice, ktoré patria do jej mediálneho impéria, zvolili kritickejší tón voči viacerým vládnym opatreniam a ona sama v podaní na ústavný súd minulý mesiac požiadala o výklad kompetencií parlamentu, za čím mnohí videli pokus spochybniť upevňovanie si moci súčasného prezidenta pod zámienkou boja s pandémiou.

Hoci niktoré ruské a ukrajinské média píšu o „palácovom prevrate" v Nur-Sultane (bývalej Astane, ktorú Tokajev dal premenovať na počesť svojho predchodcu), kazašskí analytici vo väčšine pripúšťajú, že Nazarbajevová prišla o post so súhlasom jej otca.

Nazarbajeva sa musela bolestivo dotknúť najnovšia séria škandálov okolo najstaršej dcéry a jej rodiny. Predminulý mesiac britské úrady zverejnili, že tri luxusné londýnske nehnuteľnosti v hodnote sto miliónov eur zablokované vlani pre podozrenie, že boli kúpené z nelegálne nadobudnutých prostriedkov, patria Darige Nazarbajevovej a jej staršiemu synovi Nuralimu. Hoci súd v apríli Nazarbajevovcom odblokoval majetok, lebo podozrenie sa nepodarilo dokázať, meno bývalej prvej rodiny Kazachstanu utrpelo vážnu ujmu.

Navyše mladší syn Nazarbajevovej, Ajsultan, vo februári v Londýne požiadal o politický azyl, keď predtým vyhlásil, že vie o „kolosálnych korupčných schémach", do ktorých sú spolu s ruským Gazpromom zamočení členovia klanu Nazarbajevovcov a predovšetkým jeho matka.

Ajsultana vlani na jeseň v Londýne odsúdili na jeden a pol roka väzenia podmienečne, súd mu tiež nariadil liečbu z drogovej závislosti za to, že pod vplyvom kokaínu uhryzol policajta, ktorý sa mu snažil zabrániť v samovražde. Nazarbajevovej mladši syn tiež na sociálnej sieti vyvolal rozruch škandálnym tvrdením, že nie je vnukom, ale synom prvého prezidenta Kazachstanu, ktorý mal podľa neho incestný vzťah s jeho matkou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kazachstan #Nursultan Nazarbajev #koronavírus