EÚ uvalila sankcie na stúpencov nikaragujského prezidenta Ortegu

Európska únia uvalila v pondelok sankcie za "vážne porušovanie ľudských práv" na šiestich podporovateľov nikaragujského prezidenta Daniela Ortegu. Informovala o tom agentúra DPA. Ako uviedol v pondelok večer šéf európskej diplomacie Josep Borrell, pre šiestich stúpencov Ortegu platí zákaz vstupu do krajín EÚ, ako aj zmrazenie majetku.

05.05.2020 07:53
Daniel Ortega Foto: ,
Nikaragujský prezident Daniela Ortega na archívnej snímke z roku 2019.
debata (28)

Sankcie postihnú napríklad generálneho riaditeľa nikaragujskej štátnej polície Francisca Javiera Díaza Madriza či Ortegovho poradcu pre bezpečnosť Néstora Moncadu Laua. Sonia Castrová Gonzalezová, osobitná poradkyňa prezidenta pre otázky zdravia, podľa EÚ znemožňovala zraneným demonštrantom prístup k lekárskym záchranárskym službám.

K uvaleniu sankcií došlo podľa slov Borrella na základe nedostatku „hmatateľných pokrokov“ v oblasti demokracie a ľudských práv v tejto krajine ležiacej v Strednej Amerike za posledné mesiace. „Represie bezpečnostných síl a provládnych ozbrojených skupín voči politickým oponentom, demonštrantom, novinárom, zástupcom občianskej spoločnosti a členom katolíckej cirkvi pokračujú naďalej,“ vyhlásil.

Ortegu – bývalého povstaleckého hrdinu, ktorý je pri moci od roku 2007 – kritici obviňujú z represívnej diktatúry. Najnovšie bol zvolený v roku 2016 a prezidentský mandát mu končí v roku 2021.

V apríli 2018 prerástli protesty voči Ortegovi do povstania, ktoré bolo brutálne potlačené. Vládne sily a provládne milície čelia obvineniam, že nesú zodpovednosť za viac ako 300 mŕtvych.

Nepokoje vyvolali spočiatku reformy sociálneho zabezpečenia, ktoré vyhlásil prezident Ortega, a ktoré viedli k zvýšeniu daní a zníženiu sociálnych dávok. Neskôr však protestujúci žiadali aj nové voľby, koniec represií a nezávislosť médií.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #sankcie #Nikaragua #Daniel Ortega