Prudký nárast. Konflikty a násilie vlani vysídlili 19 miliónov detí

Na svete bolo minulý rok v dôsledku násilností a konfliktov 46 miliónov vnútorne vysídlených ľudí, z toho 19 miliónov z nich boli deti. Vo svojej najnovšej správe to uvádza Detský fond OSN (UNICEF) s tým, že ďalšie milióny ľudí vysídlili prírodné katastrofy.

05.05.2020 17:06
debata (1)

Vysídlenie spôsobené konfliktmi a násilím podľa UNICEF-u prudko narastá – pred desiatimi rokmi bolo 25 miliónov vnútorne vysídlených osôb, zatiaľ čo za ostatných päť rokov už viac ako 40 miliónov. Vlani malo pritom viac ako 40 percent vnútorne vysídlených ľudí menej ako 18 rokov.

Minulý rok pribudlo takmer 33 miliónov nových prípadov vysídlenia, z toho 25 miliónov v dôsledku prírodných katastrof a 8,5 milióna pre konflikty a násilie. Podľa správy, ktorú UNICEF nazval Lost at Home (v preklade Stratení doma), tento počet zahŕňa 12 miliónov detí. Konflikty vysídlili 3,8 milióna detí a katastrofy 8,2 milióna.

„Milióny vysídlených detí po celom svete nemajú riadnu starostlivosť a ochranu. Keď sa objavia nové krízy, ako je pandémia COVID-19, tieto deti sú obzvlášť zraniteľné,“ upozornila výkonná riaditeľka fondu Henrietta Fore. UNICEF upozorňuje, že práve spomínaná pandémia tento rok kritickú situáciu pre vysídlené deti a ich rodiny ešte zhorší.

UNICEF vo svojej správe upozorňuje, že vysídlené deti nemajú prístup k základným službám a čelia riziku násilia, zneužívania, týrania, nelegálneho obchodovania, detskej práce, detských manželstiev a odlúčenia od rodiny. Fond vyzýva na strategické investície a spoločné úsilie vlád, občianskej spoločnosti, súkromného sektora, humanitárnych organizácií aj detí samotných v boji proti týmto problémom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Unicef #vysídlenci