Maďarsko odmietlo Istanbulský dohovor, opozícia nesúhlasí

Poslanci maďarského parlamentu schválili v utorok v Budapešti politické uznesenie o nutnosti ochrany detí a žien, ako aj o odmietnutí pripojenia sa k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor). Informovala o tom agentúra MTI.

05.05.2020 17:37 , aktualizované: 19:20
debata (21)

Iniciátormi uznesenia boli štyria poslanci Kresťanskodemo­kratickej ľudovej strany (KDNP), ktorá je menšou stranou vládneho bloku Fidesz-KDNP. Za dokument hlasovalo 115 poslancov, proti ich bolo 35 a traja ďalší sa hlasovania zdržali.

Uznesenie vyzýva vládu, aby nerobila žiadne ďalšie kroky smerom k uznaniu záväznej účinnosti predmetného dohovoru, a aby sa aj v inštitúciách Európskej únie (EÚ) zasadzovala za nepripojenie EÚ k Istanbulskému dohovoru.

Dôvodom na odmietanie ratifikácie dohovoru je podľa prekladateľov uznesenia spôsob, akým Rada Európy v dohode definuje rod. Ratifikáciu podľa nich nemožno podporiť ani preto, že ustanovenia dohovoru týkajúce sa azylu založeného na princípe rodu sú v rozpore s maďarským právnym poriadkom ochrany proti ilegálnemu prisťahovalectvu.

V dokumente sa tiež uvádza, že body Istanbulského dohovoru týkajúce sa ochrany detí a žien proti násiliu sú už súčasťou maďarského právneho systému, ktorý poskytuje právne záruky každému, kto je odkázaný na ochranu.

Maďarská opozícia nesúhlasí s ustanovením o odmietnutí Istanbulského dohovoru

Viaceré opozičné poslankyne maďarského parlamentu vyjadrili v utorok nesúhlas so skutočnosťou, že parlament schválil politické uznesenie o nutnosti ochrany detí a žien, ako aj o odmietnutí pripojenia sa k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor).

Na tlačovej konferencii po hlasovaní o uznesení povedala predsedníčka frakcie Dialóg (Párbeszéd) Tímea Szabóová, že premiér Viktor Orbán, predseda parlamentu László Kövér a strany vládneho bloku Fidesz-KDNP vyhlásili ženám vojnu. „Toto uznesenie zabraňuje účinne bojovať proti násiliu voči deťom a ženám,“ zdôraznila podľa agentúry MTI.

Aj ďalšie poslankyne opozičných strán vytýkali vládnemu bloku postoj k ženám a Ágnes Vadaiová z Demokratickej koalície oznámila, že iniciuje, aby opoziční politici opäť predložili svoj dávnejší návrh ratifikácie Istanbulského dohovoru.

Schválené politické uznesenie je podľa Krisztiny Hohnovej z environmentálnej strany LMP zametením problému pod koberec, ktorým zároveň mnohým obetiam násilia vzali nádej.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Istanbulský dohovor