Poľský Senát zamietol návrh na hlasovanie vo voľbách poštou

Poľský Senát, ktorý ovláda opozícia, dnes večer odmietol novelu volebného zákona, ktorá zavádza výlučne korešpondenčné hlasovanie v prezidentských voľbách naplánovaných už na túto nedeľu. Informujú o tom poľské médiá.

05.05.2020 23:13
Poľsko / Vlajka / Zástava / Foto: ,
debata (2)

Zmena volebných pravidiel, ktorú pred časom presadila vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) vzhľadom k epidémii Covid-19, sa teraz vracia do Sejmu, dolnej komory parlamentu.

Osud zákona v Sejme závisí na tom, ako sa zachovajú poslanci strany Dohoda, menšieho koaličného partnera PiS. Schôdza Sejmu je plánovaná na stredu a štvrtok.

Senátori PiS sa snažili hlasovanie v hornej komore rôznymi prostriedkami hlasovania zdržať. Ak by totiž Senát nestihol o zákone hlasovať v stredu, keď pre to mal posledný termín, dostal by novelu rovno na stôl prezident Andrzej Duda, blízky spojenec PiS. Vo voľbách sa uchádza o ďalší mandát a podľa prieskumov verejnej mienky má veľkú šancu voľby vyhrať.

Predsedníčka Sejmu Elżbieta Witeková večer oznámila, že sa obrátila na volebnú komisiu s otázkou, či je schopná usporiadať prezidentské voľby 10. mája. V stredu sa chce tiež spýtať ústavného súdu, či prípadný odklad volieb bude v súlade alebo v rozpore s ústavou. Podľa jej názoru základný zákon umožňuje, aby sa voľby konali najneskôr 23. mája.

Už v pondelok predstavitelia PiS pripustili, že voľby budú musieť byť o týždeň či dva odložené. Opozícia žiada odklad do doby, než bude hlasovanie zo zdravotného hľadiska bezpečné. Ako z jej strany, tak od poľského ombudsmana, radu právnikov aj od medzinárodných organizácií sa navyše ozývajú hlasy, že v prípade výlučne korešpondenčných volieb hrozí porušenie podmienok pre ich spravodlivé konanie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Senát #prezidentské voľby #hlasovať korešpondenčne