Americké lode sú späť v Barentsovom mori. Rusi ich sledujú

Štyri vojenské lode Spojených štátov a jedna britská fregata vplávali v do vôd Barentsovho mora severne od pobrežia Ruska, kde uskutočnia arktické bezpečnostné operácie. Oznámil to v pondelok Pentagon. Podľa zverejnenej informácie ide o prvý prípad od polovice 80. rokov 20. storočia, čo sa plavidlá amerických námorných síl objavili v Barentsovom mori.

06.05.2020 06:30
17more-4x Foto:
Americko-britské cvičenie v Barentsovom mori.
debata (684)

Akcia prichádza v čase, keď Rusko v uplynulých rokoch rozšírilo svoje vojenské kapacity v Arktíde. Oblasť Moskva považuje za geostrategickú z hľadiska zásob energetických surovín, obrany a potenciálne lukratívnych severných plavebných trás otvárajúcich sa následkom klimatických zmien. O tieto trasy, ktoré by skrátili lodnú dopravu z Ázie do Európy, sa zaujíma aj Čína, ktorá sa vyhlasuje za takmer arktický štát.

Spojené štáty na cvičenie ruské ministerstvo obrany vopred upozornili s cieľom predísť možným nedorozumeniam, znížiť riziko konfliktu a predísť neúmyselnému zvýšeniu napätia.

"Spojenecké a partnerské námorné sily musia zostať bojaschopné vo všetkých operačných prostrediach, aby tak zaistili pokračujúcu bezpečnosť a slobodný prístup do morí. Je to kľúčové najmä pre Arktídu, kde si náročné poveternostné podmienky vyžadujú neustálu bdelosť a výcvik,“ uviedli USA.

Moskva reagovala, že ruská Severná flotila, ktorá súčasťou sú nové ľadoborce, lode a ponorky na jadrový pohon, americko-britskú operáciu sleduje.

Medzi plavidlami USA sú tri torpédoborce triedy Arleigh Burke a jedno podporné plavidlo. Torpédoborce sú vyzbrojené strelami s plochou dráhou letu Tomahawk a integrovaným námorným systémom protiraketovej obrany Aegis, ktorý je projektom NATO. Jeho cieľom je chrániť európske krajiny pred možným menším raketovým útokom.

Systém je terčom kritiky Moskvy, podľa ktorého by mohol zmeniť strategickú rovnováhu. Protiraketová obrana NATO by však určite neodolala masívnemu útoku Ruska. Okrem toho Kremeľ tvrdí, že má rakety, ktoré dokážu prekonať akýkoľvek obranný systém.

Na cvičení v Barentsovom mori sa nezúčastňuje Nórsko, hoci je členom NATO a časť mora patrí k jeho teritoriálnym vodám. Oslo sa na úrovni aliancie nepripojilo k projektu protiraketovej obrany. Nórsky minister obrany Frank Bakke-Jensen však pre spravodajskú stránku Barents Observer uviedol, že cvičenie podporuje.

"Vítame zvýšenú prítomnosť spojencov v našom susedstve. USA prispievajú ku kolektívnej obrane NATO prostredníctvom svojho pôsobenia a cvičení v Európe. Momentálne námorné aktivity sú znakom rivality medzi mocnosťami,“ povedal Bakke-Jensen.

Severský región momentálne zažíva veľkú vojenskú aktivitu. Minulý týždeň sa dva americké torpédoborce, jedna podporná loď, americká ponorka, prieskumné lietadlo Poseidon a britská fregata zúčastnili v Nórskom mori na cvičení zameranom na boj s ponorkami.

Moskva už takmer desaťročie investuje do ponorkovej infraštruktúry na polostrove Kola, ktorý zasahuje do Barentsovho mora. "Rusko postupne posilňuje prítomnosť v oblasti vytváraním nových arktických jednotiek, obnovou starých letísk a infraštruktúry a budovaním nových základní pozdĺž arktického pobrežia,“ citovala televízia CNN z minuloročnej správy Pentagonu.

© Autorské práva vyhradené

684 debata chyba
Viac na túto tému: #arktída #Rusko #NATO