Pri raziách zadržali 19-tisíc ukradnutých historických a umeleckých artefaktov

Počas veľkého medzinárodného zásahu proti nelegálnemu obchodu s umením a historickými artefaktmi sa podarilo zadržať 19-tisíc ukradnutých archeologických nálezov a umeleckých diel.

06.05.2020 17:41
debata (1)

Koordinované razie sa uskutočnili v 103 štátoch, pričom policajti zatkli tiež 101 podozrivých. V súvislosti so zásahmi sa medzičasom začalo 300 vyšetrovaní, informovala v stredu medzinárodná policajná organizácia Interpol so sídlom v Lyone.

Cieľom rozsiahlej akcie uskutočnenej vlani na jeseň bolo rozbitie medzinárodnej siete obchodníkov s umením a starožitnosťami. Tí obchodovali s archeologickými nálezmi a umeleckými dielami z krajín poznačených vojnovými konfliktmi, ale tiež s umením, ktoré ukradli z múzeí a archeologických miest. Zaistili pritom mince z rôznych epoch, archeologické artefakty, keramiku, historické zbrane, obrazy a fosílie.

Stovky hodnotných diel sa podarilo zachytiť napríklad na letisku v Kábule, odkiaľ mali smerovať do Istanbulu. Polícia na madridskom letisku zas v spolupráci s kolumbijskými kolegami skonfiškovala viaceré veľmi zriedkavé predkolumbijské umelecké artefakty, napríklad zlatú masku či zlaté sošky a šperky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Interpol #razie