Prezidentské voľby v Poľsku odložili. Hlasovať sa bude poštou

Prezidentské voľby v Poľsku, ktoré sa mali uskutočniť v nedeľu 10. mája, sa odložia na neskorší termín. S odvolaním sa na vyhlásenie predsedu vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczynského o tom v stredu večer informovala agentúra PAP.

06.05.2020 23:03 , aktualizované: 07.05.2020 11:02
debata

„Po tom, čo Najvyšší súd vyhlási voľby, ktoré sa 10. mája 2020 neuskutočnia, za neplatné, ohlási predseda parlamentu nové prezidentské voľby v čo možno najskoršom termíne,“ oznámili Kaczynski a jeho koaličný partner Jaroslaw Gowin na oficiálnom Twitterovom účte strany PiS. Nateraz nebol stanovený náhradný termín konania volieb.

Prezidentské voľby sa nebudú konať po tom, čo sa nepodarilo presadiť výlučne korešpondenčné hlasovanie, o ktoré sa usilovala PiS z dôvodu aktuálnej pandémie koronavírusu. Voľby v novom termíne sa však majú konať prostredníctvom poštových hlasov, dodali podľa agentúry DPA koaliční partneri.

Dolná komora poľského parlamentu (Sejm) schválila vo štvrtok návrh zákona, ktorý určil hlasovanie poštou za jediný možný spôsob účasti na prezidentských voľbách, píše agentúra DPA. Sejm návrh zákona schválil jednoduchou väčšinou v pomere 236 k 213 hlasom. Legislatívu musí ešte podpísať prezident.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #prezidentské voľby