Únik plynu z továrne v Indii si vyžiadal 6 mŕtvych a tisíc zranených

Najmenej šesť obetí na životoch a 1 000 hospitalizovaných si vyžiadal v noci na štvrtok únik jedovatého plynu z chemickej továrne v dedine neďaleko mesta Višákhapatnam v juhoindickom štáte Ándhrapradéš.

07.05.2020 09:03 , aktualizované: 09:45
India továreň chemická plyn únik mŕtvi zranení Foto:
Vojak Národnej organizácie pre riešenie katastrof (NDRF) si dáva plynovú masku po úniku jedovatého plynu z chemickej továrne v juhoindickom štáte Ándhrapradéš.
debata (3)

Situáciu sa už podarilo dostať pod kontrolu, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie juhokórejskej spoločnosti LG Chemical, pod ktorú LG Polymers India patrí. „Situáciu s únikom plynu máme už pod kontrolou a zisťujeme všetky spôsoby, ako zabezpečiť rýchle ošetrenie tých, ktorí sa nadýchali uniknutého plynu,“ uviedla LG Chemical.

Spoločnosť dodala, že rozsah škôd a presnú príčinu úniku plynu vyšetrujú. „V tomto okamihu môžeme potvrdiť najmenej šesť úmrtí, ale rozsah katastrofy ešte nie je jasný,“ uviedla predstaviteľka polície.

Najmenej 1000 ľudí je hospitalizovaných v okolitých nemocniciach. Existujú však obavy, že mnoho obyvateľov zostalo v bezvedomí doma.

Podľa miestnej polície plyn unikal z dvoch 5000-tonových nádrží, na ktoré vzhľadom na situáciu spojenú s koronavírusom nikto nedohliadal a vznikla v nich chemická reakcia. Tá spôsobila, že plyn začal unikať. Miestni obyvatelia zalarmovali záchranárov okolo 03.30 h miestneho času.

Denník The Times of India píše, že únik plynu si vyžiadal najmenej osem obetí na životoch – vrátane osemročného dievčaťa – a 5000 ľudí sa otrávilo.

Agentúra Reuters uviedla, že zomreli najmenej traja ľudia vrátane jedného dieťaťa. Mnohí obyvatelia boli prevezení do nemocníc po tom, čo sa sťažovali na pálivý pocit v očiach a dýchacie ťažkosti, uviedla indická tlačová agentúra ANI.

Na záberoch na sociálnej sieti Twitter je vidieť, ako na mieste zasahujú polícia, hasiči i sanitky. Podľa televíznej stanice NDTV je postihnuté okolie do troch kilometrov od fabriky. Obyvatelia žijúci v okolí nemajú opúšťať svoje domovy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #továreň #India #únik plynu