Trump žiada zahrnúť Čínu do americko-ruských rozhovorov o kontrole zbrojenia

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok vyzval na zahrnutie Číny do nových americko-ruských rozhovorov o kontrole zbrojenia. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

07.05.2020 19:50
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump
debata (18)

Trump podľa vyhlásenia Bieleho domu počas štvrtkového telefonátu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom zdôraznil, že je potrebné vyhnúť sa novým pretekom v zbrojení.

„Prezident Trump potvrdil, že Spojené štáty sú odhodlané dosiahnuť účinnú kontrolu zbraní, ktorá bude zahŕňať nielen Rusko, ale aj Čínu, a teší sa na budúce diskusie s cieľom vyhnúť sa nákladným pretekom v zbrojení,“ uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Obaja lídri hovorili aj o súčasnej pandémii koronavírusu. Trump pritom vyjadril ochotu poskytnúť pomoc ktorejkoľvek krajine, ktorá to potrebuje, vrátane Ruska.

Vladimir Putin počas rozhovoru podčiarkol, že Rusko a USA môžu dosiahnuť veľa, ak budú pokračovať v tradíciách spojeneckých vzťahov z obdobia druhej svetovej vojny, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na vyjadrenie tlačového oddelenia Kremľa. Prezidenti spolu telefonovali pri príležitosti 75. výročia skončenia druhej svetovej vojny v Európe.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #USA #Donald Trump #kontrola zbraní