Americké ministerstvo spravodlivosti stiahlo obvinenia voči Michaelovi Flynnovi

Americké ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok oznámilo, že sťahuje obvinenia voči bývalému poradcovi Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michaelovi Flynnovi. Informovala o tom agentúra AFP.

07.05.2020 23:29
Michael Flynn Foto: ,
Na archívnej fotografii z 10. septembra 2019 bývalý poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michael Flynn
debata (16)

Flynn sa ešte v decembri 2017 priznal, že počas vyšetrovania zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016 klamal Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI). V januári 2020 ale požiadal o odvolanie svojho priznania, pričom žiadosť odôvodnil tým, že americká federálna prokuratúra konala v „zlej viere“ a porušila dohodu, ktorú s ním uzavrela.

Federálna prokuratúra predtým uviedla, že Flynn by sa vďaka svojej rozsiahlej spolupráci s vyšetrovateľmi mohol vyhnúť nepodmienečnému trestu odňatia slobody.

Ministerstvo spravodlivosti podľa svojich štvrtkových vyjadrení dospelo k záveru, že vyšetrovanie, ktoré FBI viedol voči Flynnovi, „nemalo legitímny základ“.

Americký prezident Donald Trump podľa agentúry AP privítal štvrtkové rozhodnutie. Prezident minulý týždeň vyhlásil, že Flynn by mal byť zbavený obvinení.

Flynn po priznaní v roku 2017 spolupracoval s tímom osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý vyšetroval zasahovanie Ruska do prezidentskej volebnej kampane v roku 2016, ako aj kontakty členov volebného štábu súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa s ruskými predstaviteľmi.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #obvinenia #Michael Flynn