Chorvátsko dúfa, že priláka turistov. Aj zo Slovenska

Hovorí sa, že slovenské more je v Chorvátsku, ale či ním zostane aj toto leto v čase koronavírusu, sa ešte len uvidí.

08.05.2020 06:51
debata (113)

Zatiaľ je otázne, aké budú možnosti cestovania v Európe. Vláda v Záhrebe však jasne dáva najavo, že jej veľmi záleží, aby počas letnej sezóny prilákala dovolenkárov zo zahraničia.

Chorvátsko sa spolieha na to, že k jeho Jadranskému moru prídu turisti hlavne zo siedmich štátov, medzi ktorými je aj Slovensko. Povedal to minister cestovného ruchu Gari Cappelli pre agentúru Reuters. Medzi turistov z ďalších krajín zaradil napríklad Čechov, Maďarov, Rakúšanov.

„Vynasnažíme sa, aby sme dosiahli 30 percent príjmov z cestovného ruchu z minulého roku, lebo stále môžeme uvažovať o príchodoch v júli, v auguste a v septembri," povedal Cappelli.

Pre Chorvátsko sú letní dovolenkári výrazným zdrojom príjmu. Vlani zahraniční turisti pomohli zarobiť tejto krajine 10,5 miliardy eur, čo bolo o desať percent viac v porovnaní s rokom 2018. Turizmus sa podieľa až 20 percentami na tvorbe chorvátskeho hrubého domáceho produktu, pričom priamo v oblasti cestovného ruchu je zamestnaných viac ako 13 percent občanov.

Cappelli poznamenal, že možnosti stráviť letný oddych v Chorvátsku budú závisieť od situácie v neďalekých krajinách: „Do Chorvátska sa dá z nich ľahko pricestovať autom. Ak to epidemiologická situácia umožní, pričom bude podobná s našou, potom môžeme nájsť spôsob bezpečných príjazdov a pobytov hostí." Dodal, že viac jasno vo veci by malo byť do konca mája.

Záhreb sa zaujíma nielen o debatu na pôde Európskej únie o uvoľňovaní cestovania, venuje sa aj dvojstranným rozhovorom. Znamená to, že zvažuje bilaterálne dohody, čo by znamenalo vytvorenie takzvaných bezpečných koridorov. Vyzeralo by to tak, že napríklad dovolenkári zo Slovenska by v aute mohli v lete zamieriť cez okolité štáty do Chorvátska.

V súčasnosti platia v tejto krajine prísne pravidlá cestovania. Von sa dá ísť len so špeciálnym povolením, a cudzinci, ktorí majú možnosť pricestovať, nastupujú do povinnej karantény, ktorá trvá 14 dní.

Chorvátsko doteraz zaznamenalo necelých 2¤100 prípadov nákazy koronavírusom, 69 chorých zomrelo. Ak sa situácia nezhorší, respektíve riziko infekcie bude pod kontrolou, dovolenkári by mohli prísť s potvrdením, že nie sú nakazení. Povedala to Alemka Markotičová, riaditeľka kliniky infekčných chorôb zo štátnej nemocnice v Záhrebe. „Tí, čo budú chcieť prísť do Chorvátska, musia mať test na koronavírus zo svojej krajiny, ktorý nemôže byť starší ako 24 hodín," citoval ju server Dubrovnik Times.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #turizmus #koronavírus