Vírus naplno zúri v Brazílii a Rusku, šíri sa aj v Bielom dome

Vo svete sa koronavírusom nakazili už viac ako štyri milióny ľudí. Španieli očakávajú, že pandémia bude mať ešte dve vlny a potrvá aj budúci rok. Hovorkyňa amerického viceprezidenta Mikea Pencea, Katie Millerová, mala pozitívny test na koronavírus. Dianie sme sledovali online.

09.05.2020 07:00 , aktualizované: 22:07
Nemecko Drážďany Koronavírus Foto: ,
Srdce vytvorené z prázdnych stoličiek počas akcie, ktorou chcú upozorniť na obmedzenia reštaurácii a gastropriemyslu počas koronakrízy na drážďanskom námestí Neumarkt, 8. máj 2020.
debata (122)

22:05 Po štyroch dňoch s viac ako 500 hlásenými prípadmi dnes opäť poklesla bilancia nových úmrtí s koronavírusom v Británii, keď vláda informovala o 346 nahlásených mŕtvych za 24 hodinový úsek. Súhrnná oficiálna bilancia, ktorá je platná k piatkovému podvečeru, narástla na 31 587 mŕtvych a zostáva najvyššia v Európe. Aktuálny údaj oznámil minister dopravy Grant Shapps.

21:30 Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca v sobotu oznámil, že počet nových prípadov ochorenia COVID-19 stúpol v krajine za posledných 24 hodín o 1545 na celkových 137.115, píše agentúra TASS. „Za posledný deň bolo na ochorenie COVID-19 otestovaných 35 605 ľudí. Za rovnaký čas podľahlo chorobe 50 pacientov. Ochorenie si tak vyžiadalo celkovo 3 739 obetí,“ uviedol minister zdravotníctva na svojom twitterovom účte.

20:55 Európa si musí priznať, že nebola na pandémiu koronavírusu „dobre pripravená“. Povedal to v sobotu pri príležitosti Dňa Európy nemecký minister zahraničia Heiko Maas. Spočiatku sa podľa neho väčšina krajín vrátane Nemecka sústreďovala hlavne na zvládnutie krízy doma. Hoci šéf nemeckej diplomacie takéto reakcie označil za „nevyhnutné“ s cieľom stabilizovať domácu situáciu a „potom pomôcť aj druhým“, kríza podľa neho tiež pomohla Európskej únii „rásť“. Maas označil solidaritu zo strany štátov únie za „jedinečnú vo svete“ a dodal, že Nemecko chce, aby európsky blok vzišiel z krízy posilnený.

20:10 Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 80 úmrtí na koronavírus, informovala v sobotu agentúra AFP. Podľa nej ide o najnižší denný počet obetí od začiatku apríla. Celkovo už vo Francúzsku podľahlo ochoreniu COVID-19 26 310 ľudí. Krajina začne od 11. mája uvoľňovať karanténne opatrenia prijaté v dôsledku pandémie.

19:51 Podľa Regionálneho pracoviska Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Afrike dosiahol počet potvrdených prípadov koronavírusu na africkom kontinente 5 973. Informovala o tom v sobotu agentúra TASS. Počet obetí koronavírusu prekročil na tomto kontinente 2 000 a z ochorenia za uzdravilo viac ako 19 100 ľudí. Najvyšší počet prípadov nákazy eviduje Juhoafrická republika (8 895) a najvyšší počet obetí zaznamenalo Alžírsko (488).

19:25 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 515 na 14 710. Informovala o tom v sobotu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova. Podľa neho ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 15 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 376. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 2 909 ľudí.

18:40 Taliansko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 194 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom SARS-CoV-2, informovala v sobotu agentúra APA s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu. V krajine tak podľahlo nákaze už celkovo 30 395 ľudí. V súčasnosti je infikovaných 84 842 ľudí. Taliansko začalo v pondelok opatrne uvoľňovať niektoré z prísnych obmedzení pohybu

18:01 Pandémia koronavírusu si celosvetovo vyžiadala už viac ako 275-tisíc obetí. Viac než 85 percent z nich podľahlo ochoreniu Covid-19, ktoré koronavírus vyvoláva, v Európe a v Spojených štátoch. Vyplýva to z údajov zhromaždených tlačovou agentúrou AFP a platných k sobote 17.15 h SELČ.

Najviac úmrtí spomedzi všetkých štátov zaznamenali USA s počtom 77 280. Európa je zasa najhoršie zasiahnutým kontinentom so 154 313 potvrdenými smrteľnými obeťami a 1 699 566 prípadmi nákazy.

17:17 Čínsky prezident Si Ťin-pching adresoval severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi list, v ktorom Kimovmu režimu ponúka pomoc v boji proti koronavírusu. S odvolaním sa na správu čínskej štátnej agentúry Sinchua o tom v sobotu informovala televízia CNN.

„Čína je ochotná posilniť protiepidemickú spoluprácu s KĽDR a poskytovať jej podporu v rámci svojich možností a podľa potrieb KĽDR. Veríme, že spoločným úsilím Číny, KĽDR a medzinárodného spoločenstva dosiahneme v boji proti epidémii konečné víťazstvo,“ píše sa v liste.

16:31 Irán hlási za uplynulých 24 hodín ďalších 48 úmrtí na infekčné ochorenie COVID-19, čím sa celkový počet obetí v krajine zvýšil na 6 589. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu iránskeho ministerstva zdravotníctva Kijánúša Džahánpúra. Hovorca povedal, že za posledných 24 hodín zaznamenali ďalších 1 529 nových prípadov. Koronavírusom sa tak v Iráne celkovo nakazilo už 106 220 ľudí.

15:05 V Rusku sa nákaza koronavírusom za posledných 24 hodín preukázala u ďalších 10 817 ľudí. Celkový počet potvrdených prípadov od začiatku pandémie sa v krajine priblížil k hranici 200-tisíc. Moskva oproti Parížu a Berlínu stále hlási mnohonásobne menší počet obetí pandémie. Za posledný deň tam podľa úradov s Covidem-19 zomrelo 104 ľudí, celkový počet mŕtvych po nákaze koronavírusom je 1 827.

14:22 Medzi slovenskými používateľmi Facebooku sa šíril článok s videom, v ktorom akási žena tvrdí, že v Rusku už minulý rok začali vyrábať liek proti koronavírusu. Toto video je zavádzajúce. Jedná sa o liek proti chrípke Arbidol. Viac v tomto článku.

13:43 Za uplynulých 24 hodín zaznamenali v Španielsku 179 ďalších úmrtí v súvislosti s koronavírusom, čo v porovnaní s údajmi z piatka (229) znamená pokles. Celkovo tak v Španielsku v sobotu evidovali 26 478 obetí. Pozitívne výsledky tzv. PCR testov malo doteraz 223 578 ľudí, z ktorých sa 134 000 zotavilo.

12:58 Singapur zaznamenal 753 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím počet evidovaných infekcií vystúpil na 22 460. Absolútnu väčšinu z novo nakazených tvoria zahraniční robotníci. Deväť z novo zaznamenaných chorých sú stáli rezidenti v Singapure.

12:28 Pevninská Čína dnes ohlásila jeden nový prípad ochorenia Covid-19, čo je rovnako, ako o deň skôr. Nakazených bez príznakov krajina eviduje novo 15. S odvolaním sa na tamojšie úrady o tom informovala agentúra Reuters. Nákaza sa podľa čínskej zdravotníckej komisie objavila u človeka, ktorý pricestoval zo zahraničia.

11:50 Viac ako 5 000 ľudí protestovalo v piatok v slovinskom hlavnom meste Ľubľana proti obmedzujúcim opatreniam, ktoré vláda zaviedla s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu. Demonštranti v Ľubľane sa zhromaždili v okolí budovy parlamentu a svoju nespokojnosť dávali najavo zvonením na zvonce. Účastníci podľa DPA takisto vyjadrovali nespokojnosť s údajnou korupciou vo vláde premiéra Janeza Janšu. Menšie protestné zhromaždenia sa konali aj ďalších mestách vrátane Mariboru, Celje i prístavu Koper.

10:20 Po miernom postupnom poklese denného počtu nakazených v Maďarsku na piatkových 20 v sobotu potvrdili infekciu v 35 prípadoch. Počet obetí s ochorením COVID-19 pri 12 úmrtiach za uplynulý deň dosiahol 405, vyplýva z údajov krízového štábu. Aj najnovšie obete boli starší ľudia s chronickými ochoreniami. Počet aktívnych nakazených naďalej klesá už piaty deň, aktuálne ich je 1904.

9:45 V piatok nepotvrdili na Slovensku žiadny nový prípad ochorenia Covid-19. Laboratóriá urobili v piatok takmer 4-tisíc testov. Viac v tomto článku.

9:33 Biely dom v piatok potvrdil, že Katie Millerová, hovorkyňa amerického viceprezidenta Mikea Pencea, mala pozitívny test na koronavírus, informovala v sobotu agentúra AFP. Biely dom podľa slov jeho tajomníčky funguje bez rizika aj napriek tomu, že koronavírus v priebehu dvoch dní potvrdili už u druhého zamestnanca. Vo štvrtok potvrdili nákazu koronavírusom u príslušníka americkej armády pracujúceho v Bielom dome. Následné testy vzoriek odobratých prezidentovi Donaldovi Trumpovi a viceprezidentovi Penceovi boli negatívne.

8:42 Španielska vláda začne od 11. mája s uvoľňovaním prísnych opatrení v 28 provinciách, ktoré spĺňajú príslušné kritéria. Informovali o tom agentúra AFP a denník El Mundo na svojej webovej stránke. Uvoľňovanie opatrení sa týka približne polovice obyvateľstva krajiny. V týchto oblastiach budú povolené zhromaždenia v počte do 10 osôb, stretnutia s príbuznými, vonkajšie trhoviská, bohoslužby a návštevy múzeí.

8:05 Britský premiér Boris Johnson v nedeľu oznámi povinnú dvojtýždňovú karanténu pre každého, kto pricestuje do Británie. S odvolaním sa na vládne zdroje o tom informoval denník The Times. Nariadenie, o ktorom na konci apríla špekulovali ďalšie britské médiá, sa bude týkať tak cudzincov, ako aj Britov. Po príchode do krajiny si úrady vyžiadajú adresu, na ktorej môžu následne cestovateľov počas karantény kontrolovať. Za porušenie izolácie bude previnilcom hroziť pokuta až 1000 libier, v krajných prípadoch aj deportácia. Výnimku z opatrení dostanú cestujúci z Írska, ostrovov v Lamanšskom prielive, ostrove Man ležiacom v Írskom mori a vodiči kamiónov, ktorí do krajiny privážajú nevyhnutný tovar.

7:11 Španielska armáda očakáva ešte ďalšie dve vlny epidémie. Vyplýva to z internej správy, z ktorej citovala agentúra AP. Armáda v nej tiež píše, že „bude trvať rok až rok a pol, než sa všetko vráti do normálu“. „Druhá vlna choroby COVID-19“ nastane na jeseň či v zime, píše armáda. Táto vlna však bude už menej závažná vzhľadom k väčšej imunite obyvateľov a kvôli lepšej pripravenosti.

„Možná tretia vlna budúci rok potom bude už veľmi slabá“, ak sa dovtedy podarí vynájsť vakcínu proti koronavírusu. Španielska armáda hrala v boji s vírusom významnú úlohu. Počas núdzového stavu boli nasadené tisícky vojakov a vojenských zdravotníkov, ktorí stavali a prevádzkovali poľné nemocnice, dezinfikovali opatrovateľské domy či dôležité dopravné uzly a prevážali pacientov medzi nemocnicami a mŕtvych do márnic.

7:05 Brazília za štvrtok registrovala rekordný počet úmrtí pacientov s koronavírusom, zomrelo 751 ľudí. Nákaza sa podobne ako v stredu novo potvrdila u viac ako 10 000 ľudí. Potvrdených prípadov nákazy je v 210-miliónovej krajine spolu 145 328, z čoho 9 897 ľudí zomrelo. V Latinskej Amerike je Brazília čo do počtu obetí aj nakazených najhoršie zasiahnutou z krajín, celosvetovo je na základe infikovaných na ôsmom mieste.

7:00 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom celosvetovo prekonal hranicu štyroch miliónov. Vyplýva to zo štatistiky špecializovaného servera Worldometers, podľa ktorého v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo vyše 275 000 ľudí. Viac ako štvrtinu všetkých nakazených registrujú Spojené štáty, ktoré sú čo do počtu obetí aj infikovaných najhoršie zasiahnutou krajinou sveta.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

122 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus