Oslavy v Minsku. Navzdory vírusu i Moskve

Bieloruskému autokratovi sa splnil sen. Alexandr Lukašenko, ktorý v minulosti neraz navrhoval, aby sa ústredné oslavy Dňa víťazstva v postsovietskom priestore konali nie v Moskve, ale v Minsku, si najväčší sviatok konečne prisvojil. Kým Rusko i zvyšné bývalé republiky Sovietskeho zväzu pre koronavírus vojenské prehliadky i pouličné veselice odložili, v Bielorusku sa 9. máj oslavoval nehľadiac na pandémiu.

09.05.2020 20:41 , aktualizované: 10.05.2020 18:19
bielorusko vojenská prehliadka minsk tanky Foto: ,
Tanky bieloruskej armády počas vojenskej prehliadky pri príležitosti 75. výročia porážky nacistického Nemecka v Minsku v sobotu 9. mája 2020.
debata (43)

Tisíce vojakov v sobotu pochodovali pred zrakmi davov divákov potom, čo Lukašenko na rozdiel od ruského prezidenta Vladimira Putina ignoroval výzvy na odklad masových podujatí k 75. výročiu porážky nacistického Nemecka. V rovnakom čase v Moskve vládlo hrobové ticho, ktoré iba na pár minút prehlušili bojové lietadlá a vrtuľníky prelietavajúce nad opusteným Červeným námestím.

V Minsku diváci, z ktorých len niektorí mali na tvárach rúška, spolu s prezidentom sledovali pochodujúcich vojakov, defilé tankov i prelet stíhačiek. Lukašenko, ktorý strach z pandémie označuje za psychózu, zdôraznil, že pre Bielorusko bolo zrušenie prehliadky nemysliteľné. V prepočte na milión obyvateľov má pritom Bielorusko podľa oficiálne priznaných údajov bezmála dvojnásobne viac nakazených ako Rusko a aj o niečo vyššiu bilanciu obetí.

"V tomto svete, zbavenom rozumu i orientácie, sa nájdu ľudia, ktorí nás budú odsudzovať za miesto a čas tohto posvätného podujatia. Chcem im povedať po ľudsky: neponáhľajte sa vyvodzovať závery, či dokonca odsudzovať nás, dedičov víťazstva, Bielorusov. Jednoducho sme nemohli konať inak, nemali sme na výber. A keby sme aj mali, konali by sme rovnako,“ citoval Lukašenka denník Bieloruský partizán.

Svetová zdravotnícka organizácia vyjadrila znepokojenie nad tým, že Minsk neuposlúchol jej odporúčania. Európska komisia varovala, že pre tento nezodpovedný krok zmrazí pomoc vo výške 60 miliónov eur, ktoré Bielorusku prisľúbila na prekonanie korunavírusovej krízy. Moskva tiež s nevôľou sledovala počínanie Lukašenka, ktorý verejne pozval ruských politikov, aby Deň víťazstva prišli osláviť do Minska. "Tým najtvrdším spôsobom odsúdime každého, kto by tam išiel,“ pohrozil v rádiu Echo Moskvy podpredseda Štátnej dumy Vladimir Žirinovskij všetkým potenciálnym záujemcom o cestu do Bieloruska.

Lukašenko, ktorý sa po vyše štvrťstoročí pri moci chystá v augustových prezidentských voľbách znova kandidovať, podľa analytikov kontroverznou vojenskou prehliadkou vyslal signál domácemu i zahraničnému publiku. "Hodil rukavicu medzinárodnej verejnej mienke, časti svojich občanov i Kremľu,“ povedal pre BBC nezávislý bieloruský analytik Alexandr Klasovski.

"Je to ukážka odhodlania, vôle, sily, nie ani tak pre spoločnosť, ako pre vnútorné kruhy miestnej elity,“ usudzuje Andrej Jegorov, analytik Centra pre európsku transformáciu. "Je to ukážka toho, že všetko je naďalej pod kontrolou,“ dodal.

Ďalším dôvodom pre organizovanie prehliadky bola zjavná snaha "mladšieho brata“ tromfnúť Putina. Vzťahy týchto tradičných spojencov sú v poslednej dobe napäté, najmä po rozhodnutí Moskvy znížiť objem finančnej pomoci a pôžičiek, ktoré pomáhajú udržať Lukašenkov režim pri živote.

"Na pozadí Putinovho zrušenia prehliadky mal Lukašenko príležitosť strhnúť pozornosť na seba,“ poznamenal Klasovski. "Toto je svojím spôsobom odplata za rad ponížení. Putin sa schoval v bunkri a Lukašenko v rovnakom čase stojí na pódiu v parádnej uniforme,“ dodal.
43 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #vojenská prehliadka #koronavírus #víťazstvo nad nacistickým Nemeckom