USA zabránili Bezpečnostnej rade OSN hlasovať o rezolúcii o celosvetovom prímerí

Spojené štáty v piatok zabránili na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) hlasovaniu o rezolúcii o celosvetovom prímerí počas pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra AFP.

10.05.2020 11:39
debata (97)

Text rezolúcie žiadal zastavenie ozbrojených konfliktov na celom svete, aby sa vlády mohli venovať riešeniu pandémie.

Spojené štáty zastavili proces, ktorý by viedol k hlasovaniu o rezolúcii. Dôvodom podľa AFP bola skutočnosť, že v rezolúcii bola zmienka o Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO).

Americký prezident Donald Trump WHO kritizoval pre jej nezvládnutie situácie okolo pandémie koronavírusu. V apríli nariadil pozastavenie platieb zo strany USA pre túto organizáciu. Trump vyhlásil, že WHO v súvislosti s koronavírusom konala neskoro a dôverovala údajom čínskych úradov.

Prvé prípady koronavírusu zaznamenali koncom decembra 2019 v čínskej provincii Wu-chan. Nákaza sa odtiaľ postupne rozšírila takmer do celého sveta a spôsobila už viac ako 270 000 úmrtí.

Trump takisto čelí kritike za počiatočné podcenenie rozsahu pandémie v USA, pripomína AFP.

Generálny tajomník OSN António Guterres už viac ako mesiac žiada prímerie na celom svete a bojujúce strany vyzval, aby zložili zbrane a umožnili vojnou zmietaným krajinám bojovať s koronavírusom.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #OSN #Bezpečnostná rada OSN #prímerie #Donald Trump #koronavírus