Soul sa obáva druhej vlny nákazy. Ohniskom sú bary

"Nie je koniec, kým sa to neskončí.“ Varovanie juhokórejského prezidenta Mun Če-ina prišlo v čase, keď jeho krajina, považovaná za celosvetový vzor v boji s pandémiou, zaznamenala v nedeľu najvyšší nárast nových prípadov ochorenia COVID-19 za posledných tridsať dní.

10.05.2020 15:15
Virus Outbreak South Korea Foto:
Mladý pár v Soule sa pozerá na úradne zatvorenú diskotéku. Autor: Ahn Young-joon, SITA/AP
debata

Soul v uplynulých dňoch začal uvoľňovať niektoré protipandemické opatrenia. Vláda rozhodla o otvorení škôl a podnikov. Okrem iných obnovili prevádzku aj nočné diskotéky, kluby a bary. Starosta juhokórejskej metropoly však po najnovšej nepriaznivej bilancii prikázal všetkých 2 100 nočných podnikov znova zavrieť.

Prezident Mun varoval pred možnou druhou vlnou koronavírusovej nákazy. Vzhľadom na nový nárast počtu prípadov sa podľa neho vírus môže opäť začať rýchlo šíriť. "Sme v zdĺhavej vojne. Vyzývam všetkých, aby dodržiavali bezpečnostné pokyny a pravidlá, kým sa táto situácia neskončí,“ vyhlásil.

Juhokórejské centrum pre kontrolu a predchádzanie ochorení v nedeľu ohlásilo 34 novo nakazených, čo je najviac od 9. apríla. V uplynulých týždňoch sa denný nárast infikovaných pohyboval okolo desiatich, z ktorých väčšina pricestovala z cudziny.

Novým ohniskom domáceho prenosu nákazy sa stali soulské nočné kluby. Ako hlavného roznášača infekcie hygienici identifikovali 29-ročného muža, ktorý ešte predtým, než sa u neho preukázal koronavírus, navštívil v priebehu týždňa tri soulské nočné kluby. Nakazil pritom prinajmenšom 54 ľudí, vrátane 24 z tých, ktorí mali pozitívne testy v nedeľu. Juhokórejské centrum pre kontrolu a predchádzanie ochorení zostavilo zoznam asi 1 900 osôb, ktoré navštívili rovnaké nočné podniky, a nariadilo im dvojtýždňovú karanténu.

Južná Kórea bola jednou z prvých krajín, kam sa koronavírus z Číny rozšíril. Miestnym úradom sa ale epidémiu podarilo dostať pod kontrolu s pomocou rozsiahleho testovania, trasovania kontaktov nakazených a špeciálnych aplikácií. Rýchla reakcia tak pomohla štvrtej najväčšej ázijskej ekonomike bojovať s pandémiou bez toho, aby musela pristúpiť k rozsiahlemu obmedzeniu pohybu obyvateľov. Krajina eviduje necelých 11-tisíc nakazených a vyše 250 mŕtvych. Nové úmrtia cez víkend nepribudli.

Varovné údaje prišli cez víkend aj z Číny. V pevninskej časti krajiny v nedeľu zaznamenali 14 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo je prvý dvojciferný denný nárast od konca apríla. V dvanástich prípadoch išlo o domáci prenos infekcie, zvyšní dvaja pacienti sa nakazili v zahraničí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #bar #pandémia #koronavírus