Proti vláde protestovali v Hongkongu opäť stovky ľudí

Stovky hongkonských prodemokratických aktivistov sa zhromaždili v nedeľu na protestoch na Deň matiek, na ktorých požadovali nezávislosť a vyzvali správkyňu Hongkongu Carrie Lamovú, aby odstúpila. Informovali o tom agentúra DPA a AFP.

10.05.2020 20:33
Hongkong protest demonštrácia Foto: ,
Nariadenie momentálne zakazuje verejné zhromaždenia v Hongkongu s účasťou viac ako osem ľudí.
debata (15)

Maskovaní demonštranti sa zišli v nákupných centrách v najmenej šiestich štvrtiach Hongkongu. V nákupnom centre Moko v štvrti v Mong Kok policajt použil voči demonštrantom a novinárom paprikový sprej po tom, ako niekto z prítomných hodil do skupiny policajtov fľašu vody.

Polícia zatkla najmenej 11 ľudí vrátane 12-ročného dievčaťa a udelila pokuty desiatkam ďalším osobám za porušenie nariadenia, ktoré zakazuje verejné zhromaždenia s účasťou viac ako osem ľudí. Niektorí demonštranti zabarikádovali cesty pred nákupným centrom Moko oplotením a dopravnými kužeľmi. Polícia tieto prekážky rýchlo odstránila.

Poriadková polícia v priebehu dňa zastavila a prehľadala desiatky mladých ľudí na rôznych miestach vrátane nákupných centier, kde sa zhromaždili protestujúci.

Protesty v Hongkongu sa začali v júni 2019 keď prodemokratickí demonštranti vtedy žiadali, aby vláda stiahla sporný návrh zákona, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestných činov vydávať do pevninskej Číny. Neskôr boli protesty zamerané najmä voči zasahovaniu Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu, ktorý je založený na zásade „jedna krajina, dva systémy“. Demonštrácie trvali viac ako sedem mesiacov, pričom z najskôr pokojných prešli neskôr do výrazne násilnejších.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty v Hongkongu