Viedeň pozýva na rezeň. Platí radnica

Viedenčania si svoj obľúbený telací rezeň, guláš, jablkovú štrúdľu či Sacherovú tortu môžu po koronavírusovom pôste opäť vychutnať mimo domu. Reštaurácie, jedálne, bistrá a kaviarne v Rakúsku po dvoch mesiacoch, keď mali povolené podávať jedlo nanajvýš na odber cez okienko, od piatka opäť prijímajú hostí. Pomoc s rozbehnutím biznisu im prisľúbil štát i viedenská radnica.

15.05.2020 15:03
Vieden restauracia pandemia
Čašník s rúškom na tvári roznáša jedlo v jednej z viedenských reštaurácií. Autor: Ronald Zak, SITA/AP
debata

Obnovenie prevádzky tisícov reštauračných zariadení, z ktorých väčšina je závislá na cestovnom ruchu, sprevádza neistota. „Mnohí prevádzkovatelia už majú už na víkend rezervácie, ale nevedia, čo ich čaká vo všedné dni. A čo ak záujem hostí po prvých dvoch týždňoch vyprchá,“ zveril sa s obavami pre rádio ORF Mario Pulker, predsedu združenia gastronómie v Rakúskej obchodnej komore.

Niektoré podniky, ktoré boli plne závislé na zahraničných turistoch, predbežne s otvorením vyčkávajú. Iné, napríklad Schweizerhaus vo viedenskom Prátri, otvorili aj s rizikom straty. „Očakávame 45 až 50 percent obratu spred krízy. Náklady na zamestnancov sú takmer rovnaké. Fixné náklady zostali vysoké,“ posťažoval sa pre ORF prevádzkovateľ Karl Jan Kolarik, podľa ktorého ani prísne hygienické opatrenia, ktoré musia reštaurační zariadenia splniť, nie sú lacné. „Teoreticky by z ekonomického hľadiska bolo rozumnejšie, keby sme zostali zatvorení,“ dodal.

Znovuotvorenie stravovacích podnikov v súčasných pomeroch prináša z hospodárskeho hľadiska len pomerne malú úľavu. Ich denná strata, ktorá v Rakúsku dosahovala 67 miliónov eur, by sa podľa odhadov mala odteraz pohybovať okolo 52 miliónov.

S originálnou myšlienkou ako podporiť koronakrízou tvrdo postihnuté odvetvie prišla viedenská radnica. Metropola rozdá všetkým svojim obyvateľom poukážky do reštaurácií v hodnote 25 a 50 eur.

„Od polovice júna spustíme akciu, v rámci ktorej všetky viedenské domácnosti dostanú voucher na návštevu viedenského gastronomického podniku. Dvadsaťpäť eur pre jednočlennú domácnosť, päťdesiat eur pre viacčlennú,“ oznámil sociálnodemokra­tický starosta rakúskej metropoly Michaela Ludwig.

Poukážky doručí pošta všetkým 950-tisíc viedenským domácnostiam. Ľudia ich budú môcť použiť v ľubovoľnom gastronomickom podniku hlavného mesta.

„Chceme zaistiť oživenie. Kým tu nie sú turisti, viedenské reštaurácie potrebujú podporu,“ vysvetlil starosta.

Mestskú pokladnicu bude stáť toto veľkorysé opatrenie 40 miliónov eur. „Môžeme si to dovoliť,“ povedal Ludwig s tým, že poukážky, vybavené špeciálnou ochranou proti falšovaniu, budú platiť až do septembra.

Rakúske denníky Der Standard a Kurier naznačili, že opatrenie môže súvisieť so začínajúcou kampaňou pred regionálnymi voľbami, ktoré sa vo Viedni budú konať na jeseň. V nich bude Ludwig a jeho Sociálnodemokra­tická strana Rakúska obhajovať svoje dlhoročné vládnutie nad rakúskou metropolou.

Starosta však odmieta, že by mohlo ísť o povestný predvolebný guláš. „Vyše 6500 pohostinských zariadení vytvára dohromady 60-tisíc pracovných miest a prináša príjem vo výške 1,4 miliardy eur. Poukazmi bojujeme za tieto pracovné miesta a týchto ľudí," tvrdí.

Reštaurácie, jedálne a kaviarne sa rozhodla podporiť aj spolková vláda. Kancelár Sebastian Kurz tento týždeň predstavil balík pripravovaných daňových úľav a hospodárskych stimulov vo výške pol miliardy eur. Ráta okrem iného so znížením daní na nealkoholické nápoje, šumivé víno a na stravné lístky pre zamestnancov, pričom znížená sadzba má platiť do konca tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #reštaurácie #Viedeň #pandémia #koronavírus