Vakcína mobilizuje USA. Ako vývoj atómovej bomby

Spojené štáty by mohli mať vakcínu proti chorobe COVID-19 do konca tohto roka, možno aj skôr. V Bielom dome to v piatok vyhlásil americký prezident Donald Trump. Projekt americkej vlády na vývoj očkovacej látky určenej na zastavenie súčasnej pandémie je podľa neho najväčšou operáciou od čias projektu Manhattan, v rámci ktorého USA za druhej svetovej vojny vyvinuli prvú atómovú bombu.

16.05.2020 06:21
koronavírus, Donald Trump, Moncef Slaoui Foto: ,
President Donald Trump (vľavo) počúva Moncefa Slaouiho, ktorý vedie tím odborníkov pri vývoji vakcíny proti koronavírusu.
debata (17)

„Dúfame, že ju budeme mať (vakcínu) do konca roka, možno skôr. Robíme pozoruhodné pokroky,“ povedal Trump pred novinármi. Predstavil tiež vedúcich pracovníkov projektu nazvaného Operácia Warp Speed ​​(warpová rýchlosť), podľa fiktívnej metódy cestovania nadsvetelnou rýchlosťou zo sci-fi seriálu Star Trek. Odborným šéfom operácia bude Moncef Slaoui, niekdajší šéf vývoja vakcín vo farmaceutickom obrovi GlaxoSmithKline. Na distribúciu výslednej látky by potom mal dohliadať generál americkej armády Gustave Perna, ktorý velí vojenským logistickým operáciám.

Optimizmus pritom vyjadril aj Slaoui. „Nedávno som videl predbežné údaje z klinickej štúdie jednej vakcíny proti koronavírusu. Tieto dáta podporili moju nádej, že budeme schopní doručiť niekoľko stoviek miliónov dávok vakcíny do konca roka 2020,“ povedal uznávaný imunológ.

Trump vyhlásil, že na vakcíne podľa neho spolupracuje celý svet, pričom sa na jej vývoji nikto nesnaží zarobiť. Agentúra Reuters však pripomenula, že vzťahy USA s niektorými európskymi štátmi nepriaznivo poznačili obmedzenia pre cestujúcich z Európy do Spojených štátov, ktoré prezident vyhlásil v marci bez predchádzajúcej konzultácie s európskymi lídrami. Diplomacia na osi Washington-Peking je potom na bode mrazu kvôli neustálym Trumpovým útokom proti Číne, ktorá podľa prezidenta nesie zodpovednosť za rozšírenie koronavírusu po celom svete a následný ekonomický kolaps.

„Sú krajiny, ktoré sú našimi spojencami – sú krajiny, ktoré úprimne povedané našimi spojencami nie sú – s ktorými veľmi úzko spolupracujeme,“ povedal Trump. „Nemáme žiadne ego. Myslíme si, že to bude skvelé, nech to vyvinie ktokoľvek. Budú s nami spolupracovať. Rovnako keď to získame my, budeme spolupracovať s nimi,“ dodal prezident.

USA podľa neho momentálne zvažujú 14 očkovacích látok, ktoré vykazujú sľubné výsledky. Z tohto zoznamu chcú ďalej niektoré vakcíny vyraďovať a dopracovať sa tak k najlepšiemu preparátu. V prípade, že by vakcínu ako prvá vyvinula iná krajina, pomáhali by USA s jej distribúciou.

Trump však následne zdôraznil, že Spojené štáty začnú znovu navracať život k normálu nehľadiac na to, či bude alebo nebude vakcína k dispozícii. „Nechcem, aby si ľudia mysleli, že všetko záleží na vakcíne, ale vakcína by bola skvelá,“ povedal Trump, ktorý sa dlhodobo zasadzuje za čo najrýchlejšie otvorenie americkej ekonomiky aj napriek varovaniu expertov pred ďalšou možnou vlnou nákazy.

„Chcem, aby bolo jasno: Vakcína, nevakcína – sme späť,“ vyhlásil prezident.


Potrebujeme Vašu podporu

Číslo účtu pre finančné dary:

Slovenská sporiteľňa IBAN: SK90 0900 0000 0051 4353 2023 variabilný symbol: 701 konštantný symbol: 0558

Alebo použite formulár

Vždy stojíme na Vašej strane

Pre nás ste hrdinovia Vy

Vždy stojíme na Vašej strane. Iba vďaka Vám Pravda aj teraz prináša aktuálne a dôveryhodné správy, užitočné a praktické témy, jedinečný obsah. Ak máte Pravdu radi a je pre Vás dôležitá, budeme vďační za Vašu pomoc. Podporiť nás môžete kúpou novín v stánku, objednávkou predplatného alebo finančným darom v ľubovolnej výške. Spoločne sme silnejší. Ďakujeme!

17 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #koronavírus