Vo Francúzsku zadržali jedného z najhľadanejších zločincov sveta

Francúzska polícia dnes neďaleko Paríža zatkla jedného z najhľadanejších zločincov sveta, Rwanďana Féliciena Kabugu. Podľa tlačových agentúr to v spoločnom vyhlásení oznámilo francúzske ministerstvo spravodlivosti a polícia.

16.05.2020 14:16
debata (28)

Osemdesiatšty­riročný muž, ktorý žil s falošnou identitou v Asnières-sur-Seine, je podozrivý, že mal významný podiel na rwandskej genocíde z roku 1994, ktorá si podľa OSN vyžiadala 800-tisíc obetí na životoch.

Kabuga je považovaný za muža, ktorý financoval rwandskú genocídu. Spojené štáty na jeho hlavu vypísali odmenu päť miliónov dolárov. Kabuga bude predvedený pred súd v Paríži a očakáva sa, že bude odovzdaný Medzinárodnému súdnemu dvoru v Haagu, ktorý je hlavnou súdnou inštitúciou Organizácie spojených národov.

Kabuga je podozrivý, že podporoval ozbrojené zložky kmeňa Hutuov Interahamwe, ktoré počas 100 dní v roku 1994 zmasakrovali asi 800-tisíc príslušníkov tutsijského obyvateľstva aj umiernených členov kmeňa Hutuov. Asi 2,7 milióna ľudí muselo vtedy vo Rwande utiecť zo svojich domovov.

Vyšetrovaním genocídy bol poverený Medzinárodný tribunál pre Rwandu (ICTR), ktorý začal fungovať v roku 1997 a svoju činnosť ukončil v roku 2015. Počase svojej pôsobnosti odsúdil 60 strojcov masového vraždenia. Pred tribunál sa postavili hlavne vysoko postavení predstavitelia režimu, menej významní páchatelia násilností súdili miestne súdy a ľudové tribunály.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #Francúzsko #genocída #Rwanda