V Mexiku bol zavraždený tretí novinár od začiatku roka

V Mexiku bol v sobotu zavraždený už tretí novinár od začiatku roka. Jorge Armenta bol šéfom servera Medios Obson. Zavraždený bol v severomexickom meste Obregon spoločne s mestským policajtom, informovala dnes agentúra AFP.

17.05.2020 12:58
debata (6)

Novinár sa stal obeťou ozbrojeného útoku, počas ktorého bol tiež jeden ďalší policajt zranený, uviedla na twitteri miestna prokuratúra.

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v tejto súvislosti uviedla, že Jorge Armenta čelil vyhrážkam a bola mu pridelená ochranka, ktorá je v latinskoamerickej krajine poskytovaná ohrozeným osobám, obhajcom ľudských práv a novinárom. Mexiko patrí medzi krajiny najhoršie postihnuté násilím na svete.

Podľa hodnotenia RSF patrí práve Mexiko spolu so Sýriou a Afganistanom medzi najnebezpečnejšie krajiny na svete z hľadiska bezpečnosti žurnalistov. V roku 2019 bolo v Mexiku celkovo zavraždených 10 novinárov. Tento rok v apríli bol v meste Acapulco nájdený mŕtvy nezvestný novinár a na konci marca bola ubitá žurnalistka v štáte Veracruz na východe Mexika.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #novinár