Nová izraelská vláda zložila prísahu

Nová izraelská vláda, ktorú spoločne vytvorili premiér Benjamin Netanjahu a jeho politický rival Benny Ganc, zložila v nedeľu v parlamente prísahu a ukončila tak 18 mesiacov trvajúcu politickú krízu. Pôvodne sa tak malo stať už 14. mája. Informovala o tom agentúra DPA.

17.05.2020 14:32 , aktualizované: 16:38
Benny Ganc / Benjamin Netanjahu / Foto: ,
Transparenty s portrétmi lídra izraelskej centristickej koalície Modrá a biela Bennyho Ganca (vľavo) a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas demonštrácie pred izraelským parlamentom Knesset v Jeruzaleme 14. mája 2020.
debata (3)

Vznik novej vlády podľa agentúry DPA znamená, že Netanjahu sa aj napriek korupčným škandálom dokázal stať izraelským premiérom už po rekordný piaty raz.

Ganc, ktorý by mal na základe koaličnej dohody Netanjahua na poste predsedu vlády vystriedať v novembri 2021, sa stal ministrom obrany. Netanjahu môže taktiež na základe koaličnej dohody od 1. júla požiadať vládu alebo parlament hlasovať o anexii židovských osád v Predjordánsku.

Netanjahu ešte skôr vyhlásil, že nová „vláda jednoty“, by mala anektovať židovské osady v Predjordánsku. Informovala o tom agentúra AFP. „Nastal čas, zaviesť (v predjordánskych židovských osadách) izraelské zákony a napísať tak ďalšiu slávnu kapitolu dejín sionizmu,“ vyhlásil Netanjahu.

Plány nastupujúcej izraelskej vlády na anektovanie židovských osád v oblasti západného brehu Jordánu znepokojujú EÚ, podľa ktorej by takýto krok porušil medzinárodné právo a poškodil nádeje na dosiahnutie mieru s Palestínčanmi.

Krajiny EÚ sa však nezhodujú na tom, aké opatrenia by mala Únia prijať, ak by Izrael uskutočnil takýto krok, ktorý má podporu prezidenta USA Donalda Trumpa.

Nová izraelská vláda, ktorú spoločne vytvorili premiér Netanjahu a jeho politický rival Benny Ganc, mala pôvodne zložiť sľub už v stredu. Akt bol však nakoniec presunutý na nedeľu z dôvodu stredajšej návštevy amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea v Izraeli.

Nová vláda by mala ukončiť dlhodobú politickú krízu v Izraeli, v rámci ktorej sa za obdobie vyše jedného roka konali tri parlamentné voľby s nerozhodným výsledkom.

Koaliční partneri označujú danú vládu za núdzový kabinet, ktorý má pomôcť krajine prekonať negatívne dôsledky pandémie nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2. Ganc v tejto súvislosti v nedeľu podľa agentúry DPA vyhlásil, že voliči jemu a Netanjahuovi nedali inú možnosť, než ukončiť vzájomnú rivalitu. Židovský štát by sa mohol inak podľa jeho slov ocitnúť „v stave akejsi občianskej vojny“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #židovské osady #Benjamin Netanjahu #Predjordánsko