Povodne v Somálsku postihli takmer milión ľudí, hrozí prepuknutie epidémií

Najmenej 24 osôb zahynulo a ďalších 400-tisíc muselo opustiť svoje domovy po tom, ako strednú časť Somálska zasiahli rozsiahle povodne. V pondelok to vyhlásil Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

18.05.2020 17:26
debata

Zároveň varoval pred hrozbou šírenia nákaz po tom, ako sa ľudia utekajúci pred povodňami začali vo veľkom množstve zhromažďovať v bezpečnejších oblastiach. Informovala o tom agentúra AP.

Živel postihol podľa OCHA celkovo takmer milión obyvateľov tejto východoafrickej krajiny. Všetky obete na životoch pochádzali z miest Beledweyne a Jowhar, dvoch poľnohospodárskych centier, ktoré sa podľa AP doteraz nespamätali z minuloročných záplav, ktoré zo svojich domovov vyhnali viac než 500-tisíc miestnych obyvateľov.

„Povodeň postihla celé mesto. Ľudia sa veľmi boja o svoju bezpečnosť,“ uviedol obyvateľ mesta Beledweyne Hassan Elmi. Dodal, že vládne sily pomáhajú niektorým ľuďom, avšak ohrození sú podľa jeho slov najmä slabí a starí ľudia, ktorí sa pre „silný prúd vody“ nedokážu evakuovať. Práve v Beledweyne je pritom podľa OCHA najväčšie riziko vypuknutia epidémií. Úrad tiež upozornil na hrozbu toho, že voda odreže mesto od neďalekého letiska, prostredníctvom ktorého do oblasti prúdi humanitárna pomoc.

debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #Somálsko #záplavy #epidémia