OSN: Počet civilných obetí konfliktu v Afganistane stúpa

Počet civilných obetí konfliktu v Afganistane stúpa, zodpovední sú militantné hnutie Taliban aj afganské bezpečnostné sily, informovala v utorok agentúra AP s odvolaním sa na správu Organizácie Spojených národov (OSN).

19.05.2020 11:56 , aktualizované: 17:32
Afganistan sikhovia útok obete zvýšenie Foto: ,
debata (5)

Za mesiac apríl OSN obvinila Taliban zo smrti 208 civilistov a afganské bezpečnostné sily zo 172. OSN tiež vyjadrila znepokojenie nad intenzívnejšími útokmi a brutalitou teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Len minulý týždeň zahynulo 24 ľudí, vrátane dvoch novorodencov, počas útoku na pôrodnícke oddelenie nemocnice v šiitskej štvrti afganskej metropoly Kábul. Taliban poprel účasť na útoku. USA ho pripísali IS.

V nedeľu 17. mája podpísal afganský prezident Ašraf Ghaní dohodu o deľbe moci so svojím rivalom v septembrových prezidentských voľbách Abdulláhom Abdulláhom, ktorou sa podarilo ukončiť mesiace trvajúcu politickú krízu.

Toto prímerie prinieslo nádej na realizáciu mierovej dohody medzi USA a Talibanom, ktorá vyzýva na začatie rokovania medzi predstaviteľmi Talibanu a afganskej vlády. Podľa dohody medzi USA a Talibanom Američania a NATO stiahnu z Afganistanu svoje sily pod podmienkou, že Taliban sa pridá k boju proti iným militantným hnutiam, napríklad proti IS.

Pri útoku Talibanu na mesto Kundúz zahynulo osem vojakov

Osem afganských vojakov zahynulo v utorok počas útoku militantov z hnutia Taliban na strategicky dôležité mesto Kundúz na severe Afganistanu. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej predstavuje útok na provinčnú metropolu vážnu eskaláciu vo vzájomných vzťahoch Talibanu s ústrednou vládou v Kábule.

Útok na Kundúz, ktorý Taliban v minulosti už dvakrát dobyl, sa podľa miestnych úradov začal o 13.00 h miestneho času (8.30 h SELČ) a mal za následok ťažké boje na predmestiach.

„Útok sme odrazili za pomoci vzdušných síl,“ uviedli miestne úrady. Afganský minister obrany Assadulláh Chálid v tejto súvislosti uviedol, že Taliban „utrpel ťažké straty“. Okrem vojakov zahynuli pri bojoch aj traja civilisti a 55 ďalších utrpelo zranenia.

Ako pripomína AFP, obe strany viedli v posledných mesiacoch viackrát boje vo vidieckych oblastiach krajiny, avšak útok extrémistov na väčšie mesto predstavuje v tomto smere vážnu eskaláciu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #OSN