Lesothský premiér Thomas Thabane rezignoval

Lesothský premiér Thomas Thabane po mesiacoch politickej krízy odstúpil v utorok z funkcie. Thabaneho od začiatku roka spájajú z vraždou bývalej manželky, informovala agentúra AFP.

19.05.2020 12:06
Thomas Thabane Foto: ,
Na archívnej snímke z 27. septembra 2019 lesothský expremiér Thomas Thabane počas prejavu na 74. zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN New Yorku.
debata (1)

„Predstupujem pred vás, aby som oznámil, že hoci práca, ktorú ste mi zverili, ešte nie je hotová, nadišiel čas odstúpiť a odísť z úradu,“ vyhlásil Thabane v televíznom prejave.

Podľa denníka The New York Times Thabane ešte v pondelok odovzdal svoju rezignáciu kráľovi. Platnosť nadobudne v stredu.habaneho na premiérskej stoličke nahradí doterajší minister financií, 58-ročný Moeketsi Majoro.

Thabaneho bývalú manželku Lipolelo zastrelili v júni 2017 krátko pred tým, ako sa Thabane ujal postu predsedu vlády na druhé funkčné obdobie. V tom období už manželia viedli dlhodobý rozvodový spor, pričom premiér mal vzťah so svojou súčasnou ženou Maesaiah. Obe ženy bojovali na súde o to, ktorá z nich má byť legitímnou prvou dámou. Sudca nakoniec rozhodol v prospech Lipolelo Thabaneovej.

Začiatkom januára sa v prípade objavili nové dôkazy. Bol zverejnený list šéfa policajného zboru, v ktorom sa uvádza, že v záznamoch komunikácie zo dňa spáchania zločinu vyšetrovatelia zachytili telefónne číslo predsedu vlády.

Z vraždy je zatiaľ obvinená Maesaiah, ktorú zatkli po tom, čo na krátky čas v januári ušla do Juhoafrickej republiky spolu s hovorcom premiéra. Maesaiah aj Thomas obvinenia odmietajú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Thomas Thabane