Haftarove jednotky sa stiahli z niektorých oblastí v Tripolise

Líbyjské jednotky vedené poľným maršalom Chalífom Haftarom oznámili v utorok, že sa stiahli z niektorých oblastí bojov v hlavnom meste Tripolis po tom, čo v pondelok prišli o dôležitú leteckú základňu na severozápade krajiny, píše agentúra DPA.

19.05.2020 13:39
debata (6)

Hovorca Haftarom vedenej Líbyjskej národnej armády (LNA) v televíznom prejave vyhlásil, že LNA „premiestnila a prerozdelila“ svoje jednotky na frontových líniách v Tripolise. LNA sa takisto stiahla z niektorých obývaných oblastí pred víkendovým moslimským sviatkom íd al-fitr.

Líbyjské ozbrojené skupiny, ktoré sú spojencami medzinárodne uznanej vlády národnej jednoty (GNA) v Tripolise, obsadili v pondelok strategicky dôležitú leteckú základňu blízko Tripolisu. Základňa bola kľúčovou pre Haftarovu ofenzívu s cieľom obsadiť hlavné mesto Líbye, ktorá sa začala v apríli minulého roka.

Pondelkovému obsadeniu základne predchádzali letecké útoky. Sily spojené s GNA v apríli znova vybojovali od Haftara dve dôležité mestá ležiace západne od Tripolisu. Násilie sa v krajine v uplynulých týždňoch stupňuje aj napriek medzinárodným výzvam na prímerie z dôvodu pandémie koronavírusu.

Líbyu sužuje chaos, odkedy tam v roku 2011 zvrhli dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího a krajina sa stala bojiskom početných súperiacich ozbrojených skupín, ktoré podporujú rôzne iné štáty. Krajina má dve konkurenčné vlády. Jednu v Tripolise, ktorú podporuje OSN, a druhú v meste Tobruk na východe, ktorú podporuje Haftar.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #generál Chalífa Haftar