Sýrska vláda nechala zabaviť majetok bratranca prezidenta Asada

Sýrska vláda nariadila zabavenie majetku prezidentovho bratranca a jedného z najbohatších Sýrčanov Ramiho Machlúfa.

19.05.2020 15:00
debata (15)

Podľa dokumentu, do ktorého mala možnosť nahliadnuť agentúra Reuters, ide o preventívne opatrenia, ktoré sa tiež týkajú jeho manželky a detí. Machlúf riadi mobilného operátora Syriatel a cez víkend oznámil, že mu úrady nariadili na funkciu rezignovať.

Podľa tvrdenia Machlúfa na neho sýrske úrady zosilňujú tlak a pohrozili mu zatknutím, pokiaľ zisk firmy neodovzdá. Dokument, z ktorého cituje Reuters, má dnešný dátum a je podpísaný ministrom financií. Uvádza sa v ňom, že ide o preventívne opatrenie, ktoré má zaručiť uhradenie dlhu sýrskemu telekomunikačnému regulačnému úradu.

Machlúf v poslednej dobe zverejnil na facebooku niekoľko videí dokumentujúcich napätie medzí ním a prezidentom Asadom. V tom poslednom uvádza, že zrútenie firmy Syriatel by bolo pre sýrsku ekonomiku „katastrofickou­“ ranou.

Podľa západných zdrojov, ktoré citovala stanica Al-Džazíra, patril Machlúf donedávna k Asadovým najbližším spolupracovníkom a významne sa podieľal na financovaní vojny. Podniká v telekomuniká­ciách, nehnuteľnostiach, stavebníctve a tiež obchode s ropou.

Machlúf na videu tiež povedal, že úrady od Syriatelu požadujú „aby štátu odovzdal 120 percent zisku“. V opačnom prípade mala firma prísť o licenciu. Ešte skôr podnikateľ oznámil, že polícia zatkla jeho zamestnancov a počínala si pri tom „neľudským spôsobom“. Od apríla zdržali 40 zamestnancov Syriatelu a 19 pracovníkov Machlúfovej charitatívnej nadácie Al-Bustán.

Napätie medzi bratrancami podľa západných zdrojov trvá od minulého roku, keď sýrske úrady zabavili organizáciu Al-Bustán a nechali rozpustiť milície napojené na Machlúfa. V decembri ministerstvo financií zmrazilo majetok niekoľkých podnikateľov za daňový únik a sýrske médiá vtedy uviedli, že medzi nimi bol aj Machlúf a jeho žena.

Machlúf zverejnil prvé výpady proti režimu v apríli. Tvrdil, že od neho úrady žiadajú 185 miliónov dolárov zo zisku Syriatelu. Machlúf vtedy požiadal Asada o intervenciu. Tvrdí tiež, že teraz úrady sľubujú, že prepustia zadržaných zamestnancov, ak Machlúf zaplatí požadovanú sumu a vzdá sa funkcie riaditeľa Syriatelu. „Ten, kto si myslí, že takéto podmienky prijmem, ma nepozná,“ oznamuje na videu Machlúf.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Assad