Macronovej strane hrozí strata väčšiny v parlamente

Vládna strana Republika v pohybe (La République En Marche! - LREM) francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona opätovne oslabila svoju pozíciu v tamojšom parlamente a hrozí jej strata väčšiny.

19.05.2020 18:00
Emmanuel Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron
debata (3)

V utorok sa totiž viacerí poslanci vrátane súčasných či bývalých členov LREM pridali k novej ľavicovo orientovanej frakcii s názvom Ekológia, demokracia, solidarita (Le groupe Écologie, démocratie, solidarité – EDS). Informovala o tom agentúra DPA.

Rady LREM opustí zrejme sedem poslancov, čo znamená, že hnutie francúzskeho prezidenta bude mať v dolnej komore Národného zhromaždenia 288 zástupcov, pričom na absolútnu väčšinu potrebuje o jedného viac. Na začiatku volebného obdobia bolo v Macronovom poslaneckom klube viac než 300 zákonodarcov.

Prípadná strata parlamentnej väčšiny Macronovej strany by však nemala mať nijaké závažnejšie politické dôsledky, konštatovala DPA s tým, že pri hlasovaní LREM podporujú aj centristické Demokratické hnutie (MoDem) a stredopravicové hnutie Agir.

„Po (pandémii ochorenia) Covid-19 nesmie nič byť tak, ako to bolo predtým,“ uvádza sa vo vyhlásení EDS. Dôsledkom pandémie musí byť podľa EDS zvýšené úsilie o spoločenskú a ekologickú zmenu. „Naša frakcia je nezávislou skupinou, ktorá nie je ani vo väčšine, ani v opozícii,“ uviedli jej členovia. Medzi príslušníkmi novej strany je i niekoľko prominentných osobností, ako napríklad kandidát na starostu Paríža Cédric Villani.

LREM od svojho vzniku pred približne štyrmi rokmi zažívalo prudký nárast podpory a v roku 2017 bol za prezidenta zvolený jej kandidát Macron. Strana sa nevyhraňuje ani ako ľavicová, ani ako pravicová, a jej cieľom je zrušiť rigorózne vymedzenie na dva politické tábory. LREM sa však nepodarilo získať si postavenie v regiónoch Francúzska, dodala DPA.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron