K východnému pobrežiu Indie dorazila najsilnejšia supercyklóna za desaťročia

K východnému pobrežiu Indie dorazila v stredu supercyklóna Amphan sprevádzaná vetrom dosahujúcim rýchlosť až 190 kilometrov za hodinu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na správy regionálneho meteorologického úradu v Kalkate, podľa ktorého by malo ísť o najsilnejšiu cyklónu za posledné desaťročia.

20.05.2020 16:42
India počasie cyklón Foto:
Satelitná snímka NASA zo 17. mája 2020 zachytáva cyklón Amphan nad Bengálskym zálivom.
debata (1)

„Cyklóna dorazila. Oko je nad ostrovom Ságar,“ uviedol pre AFP riaditeľ meteorologického úradu. Meteorológovia očakávajú, že Amphan môže napáchať obrovské škody v Indii aj Bangladéši.

V oblasti Bengálskeho zálivu boli už v súvislosti s cyklónou evakuované milióny miestnych obyvateľov. Snahu úradov o rýchlu evakuáciu však komplikujú opatrenia zavedené proti šíreniu nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2.

„Všade je panika. Pred niekoľkými mesiacmi sa cez našu dedinu prehnala cyklóna Bulbul a zničila najmenej sto domov. Dúfame, že nás Alah tento raz zachráni,“ uviedol v tejto súvislosti bangladéšsky chovateľ kreviet Abdúr Rahím.

Bangladéšsky červený polmesiac medzitým informoval o prvej obeti extrémneho počasia. Ide o dobrovoľníka, ktorý sa utopil počas evakuácie miestneho obyvateľstva po tom, ako silný vietor prevrátil jeho čln.

Amphan je v poradí len druhou supercyklónou zaznamenanou od začiatku meraní a prvou od roku 1999. Predchád­zajúca supercyklóna si v roku 1999 vyžiadala len v indickom pobrežnom meste Urísa takmer 10 000 obetí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #cyklón