USA predajú Taiwanu takmer 20 torpéd, vzťahom s Čínou to neprospeje

Americké ministerstvo zahraničných vecí schválilo v stredu predaj 18 torpéd MK-48 Taiwanu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

21.05.2020 07:11
debata (51)

Pripravovaný obchod v hodnote 180 miliónov dolárov môže podľa AFP ešte väčšmi naštrbiť už aj tak napäté vzťahy medzi USA a Čínou. Americké ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s predajom torpéd uviedlo, že ide o rozhodnutie, ktoré je v národnom, ekonomickom a bezpečnostnom záujme Spojených štátov. Zároveň je aj výrazom podpory úsilia Taiwanu o modernizáciu svojich ozbrojených síl.

Ťažké torpéda MK-48, ktoré môžu byť vypúšťané z ponoriek, by mali byť Taiwanu poskytnuté z existujúcich zásob amerického vojenského námorníctva.

Súčasný Taiwan vznikol po občianskej vojne v roku 1949, po ktorej sa k moci v Číne dostal komunistický vodca Mao Ce-tung. Nacionalistická frakcia vedená Čankajškom utiekla na Taiwan, ostrov vzdialený asi 160 kilometrov od pevninskej Číny.

Čína dlhodobo považuje Taiwan za súčasť svojho územia. Peking mu preto blokuje členstvo v mnohých medzinárodných organizáciách, pokiaľ ostrov neuzná, že je súčasťou Číny.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Taiwan