Rumunský prezident dostal pokutu za urážku maďarskej menšiny

Rumunský úrad na boj proti diskriminácii CNCD uložil prezidentovi Klausovi Iohannisovi pokutu vo výške 5000 lei (približne 1030 eur) za urážlivú poznámku na adresu maďarskej menšiny žijúcej v Rumunsku. Informovala o tom agentúra DPA.

21.05.2020 07:28
debata (13)

Iohannis v televíznom príhovore odvysielanom koncom apríla povedal, že Sociálnodemokra­tická strana (PSD), ktorá je jeho hlavným politickým oponentom, sa s maďarským premiérom Viktorom Orbánom dohodla na odovzdaní regiónu Sedmohradsko Maďarsku. Iohannis začal prejav maďarským pozdravom „Jó napot kívánok, PSD“ („Dobrý deň, PSD“), pričom skratku PSD vyslovil so silným maďarským prízvukom.

Iohannis reagoval na návrh zákona predložený Demokratickým zväzom Maďarov v Rumunsku (UDMR), ktorý vďaka formálnej chybe PSD schválila Poslanecká snemovňa a rozšíril autonómiu Sikulska – časti Sedmohradska. Zákon však nakoniec neprešiel Senátom.

Iohannis v reakcii na pokutu povedal, že proti tomuto politicky motivovanému rozhodnutiu sa odvolá. CNCD má na zdôvodnenie pokuty 30 dní.

Prezident Iohannis, ktorý má nemecký pôvod, v decembri získal ocenenie Charlemagne za podporu menšín v krajine.

Po tom, ako strana PSD po sérii korupčných škandálov odišla do opozície, sa Iohannis spoločne s Národnou liberálnou stranou (PNL), v ktorej až do zloženia prezidentského sľubu pôsobil ako predseda, pokúšal posunúť Rumunsko k predčasným voľbám. K tomu však zatiaľ kvôli koronavírusovej pandémii nedošlo.

Od pádu komunizmu pred 30 rokmi sa v Rumunsku predčasné parlamentné voľby ešte nekonali. Riadne voľby sú naplánované na koniec roka 2020 alebo začiatok roka 2021.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko