Supercyklóna si v Indii a Bangladéši vyžiadala najmenej 84 mŕtvych

Supercyklóna Amphan, ktorá v stredu zasiahla východnú časť Indie a Bangladéš, si vyžiadala najmenej 84 obetí na životoch. S odvolaním sa na úrady oboch juhoázijských krajín o tom dnes informovala agentúra AFP, podľa ktorej išlo o najsilnejšiu búrku v oblasti Bengálskeho zálivu v tomto storočí.

21.05.2020 12:09 , aktualizované: 14:07
debata

Štrnásťmiliónové indické mesto Kalkata a okolie je od stredajšieho večera bez dodávok elektriny a na niektorých miestach bolo prerušené aj telekomunikačné spojenie. Víchor v meste odnášal strechy domov, vyvracal stromy, ktoré padali na zaparkované autá, a v dôsledku lejaku boli zaplavené ulice aj kalkatské letisko.

Na pobreží Indie a Bangladéša boli kvôli silnej búrke v pondelok a v utorok preventívne evakuovaných viac ako tri milióny osôb. Evakuáciu komplikovali opatrenia prijaté v súvislosti so šírením koronavírusu. Tisíce evakuovaných sa teraz nebudú mať kam vrátiť, pretože vo vidieckych oblastiach cyklón zničil množstvo domov. Rozsah škôd sa úrady snažia zistiť, prácu ale záchranárom komplikujú strhnuté mosty, neprejazdné cesty a nefungujúce telefóny.

V Bangladéši zomrelo 12 ľudí. V indickom štáte Bangla (Západné Bengálsko) zahynulo 72 osôb vrátane 15 v Kalkate, oznámila šéfka miestnej vlády Mamata Banerdžíová.

„Je to väčšie nešťastie ako Covid-19,“ vyhlásila politička, ktorá stav v štáte Bangla prirovnala k vojnovej situácii. Životy si v oboch krajinách najčastejšie vyžiadalo zrútenie domov, utopenie a pády stromov.

Kádžal Basu, ktorý býva v 12. poschodí jednej z výškových budov v Kalkate, na sociálnej sieti Facebook napísal, že sa mrakodrap v búrke „húpal zo strany na stranu ako pri zemetrasení“. „Bolo počuť zvuky škrípajúceho kovu a rozbíjanie skla. Cyklóna vytrhávala palmy z koreňov. Na troch miestach sa pretrhli elektrické drôty,“ vykreslil situáciu podľa serveru BBC News Basu.

„Počas 45 minút boli ulice vonku zaplavené a voda prenikla aj do prízemia domov,“ povedal BBC ďalší z obyvateľov Kalkaty Samík Bag. „Stromy a pouličné lampy sa rútili k zemi, okenné tabuľky v okolí sa vysypali. Vypadával internet a bol počuť detský krik,“ dodal.

V Bangladéši je bez elektriny najmenej milión ľudí. Pod vodou sa v tejto nízko položenej krajine ocitli stovky pobrežných dedín, ktoré zaplavila zdvihnutá hladina Bengálskeho zálivu. Voda dosahujúca výšku až piatich metrov prelomila desiatku ochranných hrádzí.

Supercyklóna Amphan nad indickú pevninu dorazila v stredu popoludní. Vietor dosahoval rýchlosť 170 kilometrov za hodinu v nárazoch 190 kilometrov za hodinu. Cez noc búrka zoslabla a presunula sa nad Bangladéš.

Amphan je v poradí len druhou supercyklónou zaznamenanou od začiatku meraní a prvou od roku 1999. Predchád­zajúca supercyklóna si v roku 1999 vyžiadala len v štáte Urísa takmer 10 000 obetí. V roku 1970 zas počas vyčíňania cyklóny Bhola zahynulo až pol milióna ľudí.

Následky supercyklóny Amphan, ktorá zasiahla... Foto: SITA/AP
Amphan / Cyklón / Následky supercyklóny Amphan, ktorá zasiahla východnú časť Indie a Bangladéša
debata chyba
Viac na túto tému: #India #Bangladéš #cyklóna