Trump zatvára nebo pred Rusmi

Šéf Bieleho domu sa rozhodol skoncovať s ďalším kľúčovým dokumentom, ktorý slúži bezpečnosti v Európe. Donald Trump oznámil, že USA odstupujú od vojenskej dohody, ktorá umožňuje uskutočňovať vzájomné kontrolné prelety nad signatárskymi štátmi. Účastníckymi krajinami dohody o otvorenom nebi je popri USA a Rusku ďalších 33 prevažne európskych štátov vrátane Slovenska.

22.05.2020 15:17 , aktualizované: 17:27
Donald Trump / Vladimir Putin Foto: ,
Na archívnej snímke z 28. júna 2019 americký prezident Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin počas summitu G20 v japonskej Osake
debata (38)

Trumpov krok vyvolal v Rusku, ale aj v Európe a USA vlnu znepokojenia. „Je to nerozum,“ napísal na twitteri bývalý šéf CIA Michael Hayden. „Je to ďalší krátkozraký krok Trumpa k odstúpeniu od dohody, ktorej účastníkmi sú mnohí naši blízki spojenci,“ vyhlásila bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN Samantha Powerová.

Ozvali sa aj spojenci. Šéfovia diplomacií desiatich krajín EÚ, z ktorých osem je súčasne aj v NATO, vyjadrili „poľutovanie“ nad rozhodnutím Washingtonu. V spoločnom vyhlásení síce potvrdili, že rovnako ako USA majú výhrady k spôsobu uplatňovania dohody zo strany Ruska, chcú však o nich s Moskvou rokovať a od dohody sa nechystajú odstúpiť. „Potvrdzujeme, že táto zmluva zostáva funkčná a užitočná," konštatovali európski spojenci.

„Spojenci v NATO sú oprávnene znepokojení,“ povedal pre Pravdu Thomas Nichols, profesor Akadémie vojenského námorníctva USA. „V ničom to totiž nerieši problém ruského podvádzania a zároveň pripravuje USA a NATO o nástroj, ako naďalej tlačiť Rusov k väčšej vojenskej transparentnosti,“ poznamenal expert s tým, že ide o jeho osobný názor, ktorý sa nemusí zhodovať s oficiálnou pozíciou vlády USA ani ustanovizne, kde vyučuje. „Je to ďalší znak toho, do akej miery je Amerika zaujatá svojou vlastnou politikou,“ dodal.

Ide už o tretiu dohodu o kontrole zbrojenia, ktorej sa Trump od príchodu do Bieleho domu vzdáva. „Je to veľká chyba,“ povedala pre Pravdu Sharon Squassoniová, profesorka Univerzity Georgea Washingtona. „Jedinou skúsenosťou, akú táto administratíva so zmluvami má, je tá, že ich vypovedá. Je ťažké si predstaviť, že by do vypršania svojho mandátu dokázala spraviť ešte niečo užitočné,“ dodala.

Trump odstúpenie od dohody o otvorenom nebi zdôvodnil rovnako, ako keď vlani vypovedal zmluvu o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu. Moskva podľa neho svoje záväzky nedodržiava. „Takže kým ich nebudú dodržiavať, my sa sťahujeme,“ vyhlásil šéf Bieleho domu.

Týmto oznámením začala plynúť polročná lehota, kým USA prestanú byť zmluvnou stranou dohody. Keďže Moskva výhrady Washingtonu odmietla, od novembra s pravdepodobnosťou blížiacou sa istote už jadrové superveľmoci nebudú môcť podnikať nad územím toho druhého legálne výzvedné lety.

USA vyčítajú Rusku, že v rámci dohody o otvorenom nebi bráni partnerom v kontrolných letoch nad Kaliningradom alebo pri hranici s Gruzínskom. Na druhej strane Pentagonu prekáža, že Rusko prelety využíva na zmapovanie kľúčovej americkej infraštruktúry pre možné kybernetické útoky. Podľa denníka New York Times Trumpa tiež nahnevalo, keď Rusko v roku 2017 podniklo kontrolný let priamo nad jeho golfovým klubom v Bedminstere v štáte New Jersey.

Viacerí americkí experti dohodu o otvorenom nebi považujú z vojenského hľadiska za čiastočne prežitú, keďže snímky zo satelitov sú dnes už podľa nich takmer také detailné ako zábery z lietadiel. Pravda, týka sa to hlavne americkej strany, ktorá má v oblasti vesmírnej špionáže technologickú prevahu nad Ruskom.

Navyše, kým Moskva stratí možnosť monitorovať z lietadiel americké územie, USA budú letecké snímky z Ruska takmer isto dostávať naďalej od svojich európskych spojencov. Hoci Moskva včera potvrdila, že od dohody predbežne neodstupuje, ak to bude pre ňu príliš nevýhodné, môže postoj časom zmeniť. Pre Európu by to znamenalo, že by sa výrazne zvýšila jej zraniteľnosť, lebo by mala menej možností ujasniť si, čo robí a plánuje možný protivník.

Trumpov krok prehĺbil nedôveru medzi superveľmocami a uvrhol do ešte väčšej neistoty budúcnosť americko-ruskej zmluvy New START o obmedzení stavu strategických jadrových arzenálov, ktorá na budúci rok vyprší.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Otvorené nebo