Netanjahu stojí pred súdom, obvinenia z korupcie odmieta

Proces s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, obžalovaným z korupcie, sa v nedeľu začal v Jeruzaleme. Po hodine bol odročený.

24.05.2020 15:25
debata (1)

Politik pri príchode na súd znova všetky obvinenia voči svojej osobe odmietol s tvrdením, že cieľom je zosadiť silného pravicového lídra. Informovala o tom agentúra DPA.

Netanjahu (70) je prvým úradujúcim predsedom izraelskej vlády, ktorého postavili pred súd. V troch rôznych kauzách čelí obvineniam z podvodu, porušenia dôvery a úplatkárstva. Sám akékoľvek previnenie odmieta a hovorí o „honbe na čarodejnice“. Najdlhšie pôsobiaci premiér Izraela by z funkcie musel odstúpiť len v prípade, že ho uznajú za vinného. Proces pritom môže trvať aj niekoľko rokov.

Netanjahu vo vyjadreniach pre novinárov pri príchode na proces žiadal, aby bolo celé pojednávanie vysielané naživo a verejnosť tak mohla vidieť, že je nevinný. Políciu a prokuratúru súčasne obvinil, že žalobu proti nemu vykonštruovali.

„Cieľom je zosadiť silného pravicového premiéra a tak zbaviť národný tábor vedenia krajiny na mnoho rokov,“ vyhlásil. „Kým sa médiá budú naďalej zaoberať týmito nezmyslami, falošnými a nafúknutými prípadmi, ja budem naďalej viesť štát Izrael a zaoberať sa otázkami, na ktorých vám skutočne záleží,“ citovala ho agentúra AP. Zmienil sa pri tom o oživovaní ekonomiky a pokračovaní v boji proti novému koronavírusu pred možnou druhou vlnou jeho šírenia.

V Jeruzaleme medzitým stovky ľudí demonštrovali proti Netanjahuovi i na jeho podporu. Odporcovia predsedu vlády sa zišli pred jeho oficiálnou rezidenciou, zatiaľ čo stúpenci vrátane popredných členov jeho strany Likud pred budovou súdu.

Nedeľňajšie prvé pojednávanie na jeruzalemskom okresnom súde, na ktorom Netanjahuovi prečítajú obžalobu, je vyvrcholením rokov vyšetrovania. Politický líder je obvinený okrem iného z ovplyvňovania médií a poskytovania politických služieb podnikateľom výmenou za luxusné dary, píše DPA.

Žalobu voči nemu vzniesli oficiálne v januári, začiatok procesu však z pôvodného termínu 17. marca odložili vzhľadom na pandémiu. Pred troma sudcami by mali vypočuť viac ako 300 svedkov.

Ak by Netanjahua uznali za vinného z úplatkárstva, hrozil by mu trest do desať rokov väzenia. Za podvod a porušenia dôvery by bol maximálny trest tri roky.
Netanjahu len minulú nedeľu zložil znova prísahu predsedu vlády. Jeho piate funkčné obdobie je však vzhľadom na korupčný proces považované za mimoriadne kontroverzné.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Bejamin Netanjahu