Holandsko umožní resomáciu - kremáciu mŕtvych tiel vo vode

Holandská Národná rada pre zdravie prijala odporúčanie, aby sa do zoznamu zákonom povolených metód nakladania s telami zosnulých pridala aj takzvaná alkalická hydrolýza. Proces známy aj ako resomácia, čiže kremácia vo vode, je metóda mimoriadne šetrná voči životnému prostrediu, ktorá je považovaná za udržateľnú alternatívu voči tradičným pohrebom alebo spopolňovaniu.

25.05.2020 13:49
debata (10)

Spravodajský server DutchNews.nl v tejto súvislosti v pondelok spresnil, že ešte treba dopracovať potrebné technické špecifikácie povoleného spôsobu resomácie.

Resomácia je založená na alkalickej hydrolýze: telo sa umiestni do tlakovej nádoby, ktorá sa naplní zmesou vody a lúhu a zahrieva sa na približne 160 stupňov Celzia. Zvýšený tlak zabraňuje varu a telo sa rozkladá na základné chemické zložky, z ktorého je zložené. Celý proces trvá približne tri hodiny.

Uvedený proces bol patentovaný v Spojených štátoch už v roku 1888 a je legálny v niektorých štátoch USA a iných krajinách.

Holandská pohrebná spoločnosť Yarden už v lete 2018 spustila kampaň, aby presvedčila vládu o zmene zákona o pohreboch a zlegalizovala novú techniku nakladania s pozostatkami zosnulých. Podľa jej prieskumov až okolo 23 percent Holanďanov považuje resomáciu za vhodnú alternatívu k tradičným kremáciám.

Vláda sa zaoberala aj možnosťou „humuzácie“, čiže kompostovania ľudských pozostatkov a ich premenenie na prírodný organický odpad. Tento návrh presadzujú niektoré environmentálne hnutia aj v susednom Belgicku. Podľa správ Národnej rady pre zdravie však v súčasnosti nie je dostatok informácií na to, aby sa dalo povedať, či humuzácia spĺňa potrebné právne a environmentálne požiadavky. Návrh nových právnych predpisov by mala holandská vláda zverejniť ešte pred tohoročnou letnou sezónou.

Okrem iného by v nich mala byť aj zmienka o ukončení platnosti ustanovenia, podľa ktorého sú telesné pozostatky pochované po uplynutí najmenej 36 hodín od okamihu smrti. To by znamenalo ústupok miestnym židovským a islamským komunitám, podľa tradície ktorých, by mali byť zosnulí ľudia pochovaní čo najskôr po smrti.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #kremácia #resomácia