Tlak na odvolanie poradcu britského premiéra Johnsona silnie

Britský premiér Boris Johnson čelil v pondelok rastúcemu tlaku na odvolanie svojho poradcu Dominica Cummingsa, ktorý čelí obvineniam z opakovaného porušovania opatrení v oblasti obmedzenia pohybu osôb zavedených v boji proti koronavírusovej pandémii. Ku kritike sa pripojili po novom aj niektorí poslanci vládnej Konzervatívnej strany. Píše o tom agentúra DPA.

25.05.2020 16:23
Dominic Cummings Foto: ,
Dominic Cummings, poradca britského premiéra Borisa Johnsona odchádza zo svojho domu v Londýne 25. mája 2020.
debata (2)

Popri opozičných labouristoch a Liberálnych demokratoch i predstaviteľoch anglikánskej cirkvi vyzvalo Johnsona na odvolanie Cummingsa aj najmenej 15 zákonodarcov vládnych konzervatívcov.

U Cummingsa sa koncom marca objavili príznaky ochorenia COVID-19, ktoré je koronavírusom spôsobované. Krátko po tom však opustil svoj dom v Londýne a neskôr ho videli v spoločnosti jeho syna v okolí domu Cummingsových rodičov v meste Durham v severovýchodnom Anglicku. Premiérovho poradcu na inom mieste v severovýchodnom Anglicku spozorovali aj na Veľkonočný pondelok 13. apríla.

Na základe opatrení, ktoré britská vláda prijala 23. marca, musí každá osoba, u ktorej sa vyskytli príznaky ochorenia COVID-19, zostať v domácej izolácii. Ľudia vo veku nad 70 rokov, medzi ktorých patria aj Cummingsovi rodičia, pritom nesmú prijímať návštevy.

Premiér však na tlačovej konferencii v nedeľu vyhlásil, že jeho hlavný poradca konal „zodpovedne, legálne a bezúhonne“. Konzervatívny poslanec Paul Maynard však označil Cummingsove správanie za „neospravedlni­teľné“.

Premiérovho poradcu skritizoval v rozhovore pre televíziu ITV aj Stephen Reicher, ktorý pôsobí ako člen vládnej poradnej skupiny pre behaviorálnu vedu. „Ak vytvárate dojem, že pre nich platia iné pravidlá než pre nás, fatálnym spôsobom podrývate heslo ‚sme v tom všetci spolu‘,“ povedal.

Cummings bol jedným z architektov víťazstva prívržencov odchodu Británie z EÚ v referende z júna 2016 a vlani v lete sa stal osobitným poradcom premiéra Johnsona.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #kritika #odvolanie #Boris Johnson #Dominic Cummings