Dym z nedávnych lesných požiarov v Austrálii si vyžiadal približne 445 životov

Dym z nedávnych lesných požiarov spôsobil v Austrálii smrť približne 445 ľudí, pričom ďalšie tisíce osôb museli byť v tejto súvislosti hospitalizované. Celkové náklady na liečbu komplikácií spojených s dymom dosiahli približne dve miliardy austrálskych dolárov (približne 1,2 miliardy eur). S odvolaním sa na štúdiu Tasmánskej univerzity (UTAS) o tom v utorok informovala agentúra DPA.

26.05.2020 09:16
debata (1)

Profesorka Fay Johnstonová, špecialistka na environmentálne zdravie z Tasmánskej univerzity, vyhlásila, že negatívny dosah dymu na zdravie Austrálčanov bol väčší než vplyv samotného ohňa. Analýza dôvodov hospitalizácií pacientov do nemocníc a kvality ovzdušia podľa jej slov identifikovala „445 dodatočných úmrtí“.

Suma dve miliardy austrálskych dolárov, ktorá súvisela s týmito nadbytočnými úmrtiami a liečením zdravotných ťažkostí spôsobených dymom, je až štvornásobná oproti identickým nákladom spojeným s požiarmi z rokov 2002–03, ktoré boli svojím rozsahom druhé najväčšie.

Štúdia tiež odhalila, že v čase požiarov bolo v austrálskych nemocniciach hospitalizovaných o 3340 viac pacientov trpiacich na problémy so srdcom alebo pľúcami, ako aj o 1373 viac pacientov s astmou.

Experti z austrálskeho Kráľovského výboru pre opatrenia proti celonárodným prírodným katastrofám v tejto súvislosti uviedli, že nedávne požiare mali „negatívny dosah“ až na 80 percent obyvateľov Austrálie.

Lesné požiare, ktoré Austráliu postihli medzi augustom 2019 a marcom 2020, spálili viac než 12 miliónov hektárov pôdy, zničili viac ako 3000 domov a usmrtili 33 osôb

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #lesné požiare