Ťažobná spoločnosť zrejme zničila 46-tisíc rokov staré archeologické nálezisko v Austrálii

Britsko-austrálsky ťažobný koncern Rio Tinto údajne zničil 46-tisíc rokov staré aborigénske archeologické nálezisko "ohromného významu". Stalo sa tak počas rozširovania bane na ťažbu železa v západoaustrálskom regióne Pilbara, informovala v stredu agentúra DPA.

27.05.2020 13:44
debata (11)

„Dve prastaré kamenné ‚abris‘, datované do doby pred 46-tisíc rokmi, boli pravdepodobne zničené počas ťažobnej explózie v Pilbare. Ide o čin, ktorý zarmútil národy Puutu Kunti Kurrama a Pinikura,“ uviedla v stredu vo svojom vyhlásení Aborigénska spoločnosť národov Puutu Kunti Kurrama a Pinikura (PKKP).

Abri je plytká, široká dutina v minulosti využívaná ako primitívne obydlie. Rio Tinto, jeden z najväčších koncernov ťažiacich železo na svete, uskutočnil v nedeľu ťažobné detonácie v oblasti Juukanskej rokliny (Juukan Gorge) vrátane „abris Juukan 1 a Juukan 2“.

PKKP v tejto súvislosti uviedla, že zničené bolo aj pre tieto kmene posvätné miesto, ktoré poskytlo 4000 rokov starý genetický materiál spájajúci toto nálezisko s dnešným domorodým obyvateľstvom danej oblasti.

Išlo taktiež o jedinú lokalitu vo vnútrozemskej Austrálii, ktorá niesla stopy nepretržitého ľudského osídlenia už od čias poslednej doby ľadovej.

Austrálska vláda udelila spoločnosti právo na ťažbu a ťažobné explózie v oblasti ešte v roku 2013. O rok neskôr našli austrálski archeológovia na tejto lokalite niekoľko jedinečných archeologických artefaktov. Patrila medzi ne napríklad 28 000 rokov stará kosť z kengury, ktorá bola upravená do podoby ostrého nástroja, pričom išlo o najstarší príklad takejto technológie v Austrálii. Spoločnosť Rio Tinto na otázky agentúry DPA bezprostredne nereagovala.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #koncern #Rio Tinto #archeologické nálezisko