Polícia v Minneapolise zasiahla voči demonštrantom porušujúcim zákaz vychádzania

Polícia v americkom meste Minneapolis prvýkrát zasiahla voči demonštrantom porušujúcim nočný zákaz vychádzania. Protestujúcich rozohnala slzotvorným plynom a omračujúcimi granátmi, informovala agentúra AFP.

31.05.2020 08:50 , aktualizované: 17:25
USA Minneapolis polícia protesty Foto: ,
Protestujúci konfrontujú policajtov počas protestu proti policajnej brutalite.
debata (199)

Protesty v Minneapolise, opakovane prerastajúce do násilností, trvajú už piaty deň. Vypukli v reakcii na smrť neozbrojeného Afroameričana Georgea Floyda, ktorý v pondelok zomrel v dôsledku policajného zásahu. Demonštrácie proti policajnej brutalite sa v priebehu týždňa rozšírili do mnohých ďalších amerických miest.

Policajti a príslušníci Národnej gardy doposiaľ podľa AFP voči protestujúcim v Minneapolise nezasahovali v snahe vyvarovať sa ďalšiemu prehlbovaniu napätia a tiež vzhľadom na ich pôvodne malý rozsah. Postupne však silnejú hlasy volajúce po ráznejších zásahoch voči osobám páchajúcim násilie a výtržnosti.

Nočné zákazy vychádzania už zaviedlo minimálne desať veľkých amerických miest vrátane Atlanty, Denveru, Los Angeles, Seattle, Chicaga či Miami. V meste Nashville starosta vyhlásil výnimočný stav po tom, ako demonštranti podpálili budovu súdu.

Americký prezident Donald Trump v sobotu odsúdil násilnosti v Minneapolise ako dielo „výtržníkov rabovačov a anarchistov“. Podľa Trumpa takéto skutky poškodzujú pamiatku Georgea Floyda, ktorého smrť označil za „veľkú tragédiu“.

Šéf Bieleho domu tiež vyjadril presvedčenie, že voči násilníkom sa musí postupovať rozhodne. „Nebudeme sa hrať,“ komentoval Trump nasadenie príslušníkov Národnej gardy na uliciach Minneapolisu.

Zákaz vychádzania bol vyhlásený už 25 mestách v 16 štátoch USA

Pre trvajúce nepokoje bol vyhlásený nočný zákaz vychádzania už v 25 mestách v 16 amerických štátoch, uviedol v nedeľu web televízie CNN. Počas protestov v Indianapolise postrelili troch ľudí a jeden človek zomrel. Newyorský starosta Bill de Blasio odsúdil incident, pri ktorom dva vozy newyorskej polície NYPD vošli do davu. Médiá si všímajú útoky na novinárov, ktorí nepokoje pokrývajú, a to zo strany polície aj demonštrantov. Násilie niektorých protestov dnes odsúdil demokratický kandidát na amerického prezidenta Joe Biden.

Zákaz vychádzania bol vyhlásený okrem iného v mestách Los Angeles, Philadelphia, Atlanta, Denver či Seattle. V Minneapolise, kde protesty začali, platilo toto opatrenie už predchádzajúcu noc, protestujúci ho ale nedodržiavali. Vo viac ako desiatke štátov bola mimoriadne aktivovaná národná garda, ktorá je jednou z rezervných zložiek amerických ozbrojených síl. Pentagon je pripravený nasadiť vojenskú políciu. Nasadením armády v sobotu pohrozil prezident Donald Trump, podľa ktorého musia štáty a mestá tvrdšie zasiahnuť proti násilným demonštráciám.

V centre Indianapolis boli počas sobotňajších protestov postrelení najmenej traja ľudia a jeden človek zomrel, informoval šéf tamojšej polície Randal Taylor. Polícia vec vyšetruje a nabáda občanov, aby sa oblasti vyhli, dodal. Nie je jasné, či streľba súvisí s protestmi. Podľa miestnej polície nestrieľali muži zákona.

Kritiku vyvolal incident, pri ktorom medzi demonštrantov vošli dve vozidlá newyorskej polície. Dav sa jednému z áut pokúsil zahradiť cestu zábranou a ľudia naň hádzali predmety. „Prial by som si, aby to policajti boli neurobili,“ povedal k tomu newyorský starosta a dodal, že k videu chýba kontext. „Znepokojujúcu“ situáciu ale podľa neho vyvolali protestujúci ľudia, ktorí vozidlu zatarasili cestu.

CNN a ďalšie médiá si všímajú násilie namiereného proti novinárom, ktorí udalosti pokrývajú. Niektorí z nich boli tiež zatknutí. V Denveri bol napríklad tím televízie KMGH TV zasiahnutý gumovými projektilmi a slzným plynom. Agentúra Reuters informovala, že v sobotu večer boli v Minneapolise zranení gumovými projektilmi dvaja členovia jej televízneho štábu.

Útoky na novinárov odsúdil generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres. „Útok na novinárov sa rovná útoku na spoločnosť,“ napísal na twitteri v sobotu. „Žiadna spoločnosť nemôže fungovať bez slobody tlače, žiadna spoločnosť nemôže byť spravodlivá bez novinárov, ktorí skúmajú prečiny a hovoria mocným pravdu,“ dodal.

„Demonštrovať proti takejto policajnej brutalite je právo a nutnosť. Je to zvrchovaná americká reakcia,“ reagoval na protesty demokratický kandidát do Bieleho domu Joe Biden v komuniké. „Americkou reakciou ale nie je zakladanie požiarov v mestách ani bezdôvodná deštrukcia. Nie je ňou ani násilie, ktoré ohrozuje životy,“ dodal.

Protesty za spravodlivosť pre Georgea Floyda sa konali aj v Londýne a v Berlíne

Stovky ľudí protestovali v nedeľu v Londýne a v Berlíne ako prejav solidarity s demonštráciami v Spojených štátoch, ktoré vyvolalo zabitie Afroameričana Georgea Floyda policajtom v meste Minneapolis. Informovala o tom agentúra Reuters.

Protestujúci v britskej metropole si pokľakli na Trafalgarskom námestí a kričali heslá ako napríklad „Žiadna spravodlivosť, žiaden mier“. Dav viac než tisíc ľudí pochodoval od spomínaného námestia popri britskom parlamente smerom k americkej ambasáde.

Približne 1500 ľudí sa zhromaždilo na protestnej akcii pred veľvyslanectvom Spojených štátov v nemeckom hlavnom meste Berlín, uviedol tamojší policajný hovorca. Protestujúci mávali transparentmi s nápismi „Spravodlivosť pre Georgea Floyda“, „Prestaňte nás zabíjať“ či „Kto je ďalší“.

V Berlíne sa konal aj spomienkový pochod proti rasistickému policajnému násiliu v USA. K Brandenburskej bráne smerovalo podľa údajov polície zhruba 200 ľudí. Oba protestné pochody prebehli pokojne.

199 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #protesty