Na severozápade Konga vypukla nová epidémia eboly

Ministerstvo zdravotníctva Konžskej demokratickej republiky (KDR) v pondelok informovalo, že na severozápade krajiny vypukla nová epidémia infekčnej choroby ebola. Informovala o tom agentúra AFP.

01.06.2020 17:01
debata (5)

„Štyria ľudia už zomreli,“ povedal na tlačovej konferencii tamojší minister zdravotníctva Eteni Longondo.

Konžský Národný ústav pre biomedicínsky výskum (INRB) potvrdil, že na ebolu boli pozitívne testované vzorky v meste Mbandaka na severozápade KDR.

Epidémia eboly na východe KDR pripravila o život od augusta 2018 už 2280 osôb. V apríli tohto roku epidémiu takmer vyhlásili za ukončenú, no nakoniec k tomu nedošlo, keďže sa objavili nové prípady nákazy, pripomenula agentúra Reuters.

Ebola je jednou z najobávanejších chorôb na svete. Je vysoko nákazlivá a úmrtnosť na ňu dosahuje až 90 percent. Prvotné symptómy eboly môžu pripomínať napríklad chrípku. Ebolavírus spôsobuje horúčky a potom vnútorné a vonkajšie krvácanie, neskôr začínajú zlyhávať orgány. Prenáša sa krvou, sekrétmi a telesnými tekutinami. Táto choroba bola prvýkrát zaznamenaná v Kongu v roku 1976 a názov dostala podľa miestnej rieky. Najväčšia epidémia eboly zatiaľ vypukla koncom roka 2013 v západnej Afrike, kde si do leta 2016 vyžiadala vyše 11-tisíc obetí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ebola #Konžská demokratická republika