Mumbaj sa pripravuje na prvý cyklón po vyše 70 rokoch

Viac ako 10-tisíc ľudí, medzi ktorými sú aj ľudia pozitívne testovaní na koronavírus, sa v utorok presunulo na bezpečnejšie miesta. Na západné pobrežie Indie totiž udrie cyklón, ktorý je po viac ako 70 rokoch prvou búrkou ohrozujúcou oblasť okolo finančnej metropoly Indie - mesta Mumbaj.

02.06.2020 15:44 , aktualizované: 23:25
debata (2)

Predpokladá sa, že cyklón pomenovaný Nisarga zasiahne túto časť pobrežia Indie v stredu popoludní alebo večer, dodala agentúra AFP. Úrady štátu Maháraštra, ktorého hlavným mestom je Mumbaj, sa snažia dostať epidémiu choroby Covid-19 pod kontrolu. Preto v rámci preventívnych opatrení prijímaných pre cyklón evakuovali z nedávno postavenej poľnej nemocnice takmer 150 ľudí nakazených koronavírusom a presunuli ich do zariadenia s betónovou strechou.

Agentúra AFP pripomenula, že Mumbaj málokedy čelí náporu cyklónov – poslednú silnú búrku, ktorá zasiahla mesto, zaznamenali v roku 1948. O život prišlo vtedy 12 ľudí a zranených ich bolo viac ako 100.

Indickí meteorológovia varovali, že cyklón Nisarga budú sprevádzať výdatné zrážky a vietor s rýchlosťou 100–110 km/h s nárazmi až do 120 km/h, takže zrejme spôsobí aj škody na domoch a infraštruktúre.

Očakáva sa, že Nisarga zasiahne aj susedný štát Gudžarát a pobrežnú oblasť Daman, kde úrady evakuovali tiež viac ako 10-tisíc ľudí. Ďalších 4000 ľudí bolo presídlených z pobrežných dedín v okresoch Valsad a Navsari ležiacich tiež na území štátu Gudžarát.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #India #cyklón #zosuv pôdy #Mumbaj