Poľská veľvyslankyňa v Prahe mala šikanovať svojich podriadených

Súčasná poľská veľvyslankyňa v Prahe Barbara Ćwiorová sa dopustila šikanovania a diskriminácie voči svojim podriadeným, uviedol dnes spravodajský server Onet.pl s odvolaním sa na zistenia osobitnej komisie poľského ministerstva zahraničia.

02.06.2020 18:23
debata

Prípad už 11 mesiacov vyšetruje varšavská prokuratúra, ale bezvýsledne: doteraz nebola schopná ani vzniesť obvinenie, ani prípad odložiť, dodal server. Súčasne sa pozastavil nad tým, že veľvyslankyňa stále vedie zastupiteľský úrad a pred pár dňami sprevádzala šéfa diplomacie Jaceka Czaputowicza pri rokovaniach v Prahe.

Ministerstvo zahraničia serveru Onet oznámilo, že interné vyšetrovanie skončilo potvrdením mobbingu a diskriminácie, ale vzhľadom na citlivosť informácií a ochrane osobných údajov nemožno poskytnúť podrobnosti. Interné vyšetrovanie začalo vlani 30. apríla, pripomenul server.

Onet – a po ňom ďalšie poľské médiá – vlani 19. decembra informovali, že varšavská prokuratúra vyšetruje, či boli na poľskom veľvyslanectve v Prahe porušené práva zamestnancov. Oznámenie na šikanovanie v práci, čiže mobbing, dostali ešte v lete vyšetrovatelia od jedného z najvyššie postavených úradníkov na poľskom ministerstve zahraničia, zodpovedného za personálnu politiku. Oznámenie sa podľa serveru týkalo „škodlivého alebo dlhodobého porušovania práv zamestnancov“. Prípadnému vinníkovi hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.

Vyštudovaná orientálne filologička Ćwiorová stojí na čele ambasády v Prahe od septembra 2018. Predtým pôsobila ako riaditeľka odboru európskej politiky na ministerstve zahraničných vecí, či na veľvyslanectve v Bruseli.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #diplomacia #šikana #diskriminácia #veľvyslanec