Masaker v konžskej provincii Ituri si vyžiadal 16 obetí, z toho päť detí

Životy najmenej 16 civilistov vrátane piatich detí si v noci na stredu vyžiadal masaker v provincii Ituri na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR).

03.06.2020 17:52
Afrika Foto: ,
debata (2)

S odvolaním sa na miestneho predstaviteľa a na zdroj z misie OSN (MONUSCO) o tom informovala agentúra AFP.

Úrady zodpovednosť za tento útok pripísali etnických milíciám z organizácie Združenie pre rozvoj Konga (CODECO), ktorej príslušníci pochádzajú najmä z etnickej skupiny Lendu venujúcej sa pestovaniu plodín. CODECO sa opakovane dostáva do ozbrojených stretov s príslušníkmi etnika Hema, ktoré sa venuje prevažne obchodovaniu a chovu dobytka.

Od začiatku roka zahynulo pri útokoch pripisovaných CODECO takmer 300 civilistov. OSN tvrdí, že ďalších okolo 200 000 ľudí v obave z násilností utieklo zo svojich domovov.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová koncom januára počas návštevy mesta Ituri dokonca uviedla, že v tejto oblasti dochádza k „zločinom proti ľudskosti“. Podľa AFP v rokoch 1999–2003 zahynuli pri bojoch medzi etnikami Hema a Lendu desaťtisíce ľudí.

Vystupňovanie ozbrojených konfliktov medzi etnikami viedlo v roku 2003 k intervencii európskych armád, ktoré do KDR vyslali svojich príslušníkov v rámci operácie Artemis.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #masaker #Konžská demokratická republika