Pitva ukázala, že Floyd bol v apríli pozitívne testovaný na Covid-19

Úplné výsledky pitvy Afroameričana Georega Floyda, ktorý zomrel na zadusenie pri policajnom zásahu v americkom Minneapolise, v stredu zverejnili a najavo vyšli niektoré podrobnosti o mužovom zdravotnom stave. Ukázalo sa, že Floyd bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom. Informácie priniesla vo štvrtok tlačová agentúra AP.

04.06.2020 06:52 , aktualizované: 23:21
America Protests Arizona Foto: ,
Protesty proti usmrteniu Georgea Floyda pri policajnom zásahu v Arizone. Žena drží Floydovu fotografiu.
debata (102)

Dvadsaťstranová správa policajného lekára okresu Hennepin bola zverejnená so súhlasom rodiny zosnulého. Úrad koronera zverejnil kratší súhrn záverov z pitvy už v pondelok 1. júna, kde sa uvádzalo, že Floyd dostal pri zadržiavaní na zemi srdcový záchvat. Hlavný koroner Andrew Baker klasifikoval jeho smrť z 25. mája ako vraždu.

Medzi podrobnosťami Bakerovej úplnej správy sa uvádzalo, že Floyd bol 3. apríla pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19, ale bol bezpríznakový. V správe sa tiež písalo, že Floydove pľúca vyzerali zdravé, ale mal zúžené srdcové tepny.

V správe z pondelka bola okrem iného spomenutá intoxikácia fentanylom a nedávne užitie metamfetamínu (pervitínu), ale neboli uvedené ako „príčina smrti“. V poznámkach pod čiarou v úplnej správe koronera bolo napísané, že medzi prejavmi toxicity fentanylom môže byť aj „ťažký útlm dýchania“ a záchvat.

Demonštrácia vo Viedni

Tisíce ľudí sa vo štvrtok vo Viedni zúčastnili na jednej z demonštrácií, ktoré sa konajú po celom svete v súvislosti so minulotýždňovou smrťou Afroameričana Georgea Floyda počas policajného zásahu. Informovala o tom agentúra AFP.

Krátky pochod smeroval na viedenské námestie Karsplatz. Na demonštrácii sa zúčastnilo približne 50 000 ľudí, uvádza agentúra APA. Polícia na začiatku zhromaždenia hlásila viac ako 10 000 účastníkov a počet sa však postupne zvyšoval.

Viacerí demonštranti podľa AFP povedali, že to bol jeden z najväčších protestov, aký sa vo Viedni uskutočnil v posledných rokoch. Mnohí demonštranti mali na tvári rúška. Ľudia v dave však väčšinou stáli blízko pri sebe, čím porušili nariadenie o dodržiavaní 1,5-metrového rozstupu.

Protesty v New Yorku a Washingtone

V New Yorku v stredu pokračovali pokojné protesty proti usmrteniu Georgea Floyda pri policajnom zásahu. Skorý zákaz vychádzania, lejak a dobre premyslená policajná taktika zrejme zabránili ničeniu z predchádzajúcich nocí. Vo štvrtok nadránom o tom informovala tlačová agentúra AP.

Niektorí kritici uviedli, že pokoj nastal za vysokú cenu, lebo mesto bolo nútené zastaviť sa už o 20.00 h miestneho času – mosty sa pre dopravu zatvorili a polícia zatkla desiatky disciplinovaných ľudí za porušenie zákazu vychádzania.

Približne hodinu po termíne, keď mali ľudia opustiť ulice, sa začali policajti posúvať smerom k davom demonštrantov v newyorských štvrtiach Manhattan a Brooklyn. Občas ľudí postriekali paprikovým sprejom alebo použili obušky proti demonštrantom, ktorí sa nepohybovali dostatočne rýchlo.

Šéf newyorskej polície Terence Monahan oznámil, že zatkli okolo 60 ľudí v blízkosti Central Parku – patrili do veľkej skupiny protestujúcich, ktorí pochodovali z miesta neďaleko rezidencie starostu.

Mestský verejný obhajca Jumaane Williams, ktorý sa zúčastnil na zhromaždení v centre Brooklynu, vyjadril hnev nad tým, že boli rozohnané pokojné demonštrácie. „Nemôžem uveriť, čo som práve videl a zažil,“ napísal na Twitteri. Použitie sily proti nenásilným protestujúcim označil za „odporné“.

S prichádzajúcim večerom bolo hlásených iba niekoľko prípadov úmyselného poškodzovania majetku a násilia, k akým dochádzalo v predchádzajúcich dňoch počas demonštrácií – vtedy protestujúci podpaľovali policajné vozidlá a hádzali do policajtov rôzne predmety. Nevyčíňali ani bandy výtržníkov, ktorí na svojom pochode ulicami predtým porozbíjali mnoho obchodov a vykradli tovar.

Protesty v americkom hlavnom meste Washington boli pokojné – okolo Bieleho domu totiž stála na stráži Národná garda a policajti, prieskumné lietadlá sledovali demonštrantov zo vzduchu.

Demonštranti sa rozdelili na dve skupiny: jedna zostala pri Bielom dome a druhá pochodovala ku Kapitolu. Protestujúci niesli pútače a skandovali, ale neboli žiadne náznaky, že by mohlo dôjsť k zrážkam s policajnými silami.

V San Franciscu policajti smrteľne postrelili muža, 22-ročného Seana Monterrosu, podozrivého z vlámania do lekárne. Policajti si totiž kladivo pripevnené k pásu mladíka pomýlili so strelnou zbraňou, informovala v stredu polícia. Prípad sa stal ešte v utorok nadránom.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #koronavírus #George Floyd