Hongkong schválili zákon, ktorý kriminalizuje urážanie čínskej štátnej hymny

Hongkonský zákonodarný zbor vo štvrtok schválil zákon, ktorý kriminalizuje urážanie čínskej štátnej hymny. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

04.06.2020 16:30 , aktualizované: 18:30
Čína Hongkong protesty zákon hymna Foto: ,
debata (54)

Zákon schválili v pomere 41:1. Opoziční prodemokratickí zákonodarcovia zákon považujú za porušenie slobody prejavu a práv, ktoré majú mať obyvatelia osobitnej administratívnej oblasti Hongkong v porovnaní s pevninskou Čínou, a na hlasovaní sa preto väčšina z nich nezúčastnila.

Propekinská väčšina uviedla, že zákon je potrebný, aby Hongkončania primerane rešpektovali hymnu s názvom Pochod dobrovoľníkov. Ľuďom, ktorí ju budú úmyselne znevažovať, hrozí trest odňatia slobody až na tri roky a pokuta do výšky 6450 dolárov (5750 eur).

Hlasovanie prišlo v deň, keď si Hongkončania pripomínajú 31. výročie masakru, keď čínska armáda zasiahla proti prodemokratickým demonštrantom na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men).

Spomienková udalosť, ktorá každoročne priláka viac ako 100-tisíc návštevníkov, bola tento rok v rámci koronavírusových obmedzení zrušená. Zahraničné vlády toto rozhodnutie kritizovali a organizátori ho nazvali „politickým útlakom“. I napriek policajnému zákazu sa vo štvrtok vo Viktóriinom parku v Hongkongu uskutočnil tichý protest, ktorého sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí.

Peking zaujal voči Hongkongu prísnejší postoj po vlne protivládnych protestov, ktoré sa začali v júni 2019. Demonštranti zo začiatku žiadali, aby vláda stiahla sporný návrh zákona, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestných činov vydávať do pevninskej Číny.

Neskôr boli protesty zamerané najmä voči zasahovaniu Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu, ktorý je založený na zásade „jedna krajina, dva systémy“.

Demonštrácie za dodržiavanie základných ľudských sa konali na Tchien-an-mene od 15. apríla do 4. júna 1989. Ich potlačenie armádou si podľa odhadov vyžiadalo 1000 – 10-tisíc obetí na životoch. Čína oficiálne priznáva len zhruba tri stovky obetí. Pekinské Námestie nebeského pokoja bolo vo štvrtok prázdne a v okolí hliadkovala polícia a obrnené vozidlá.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Hongkong #Tchien-an-men #štátna hymna